Skip to main content
  • 17.01.2024.

Inicijativu za zatvaranje Pločnika pokrenula je predstavnica stanara zgrade

Prošlog tjedna je odjeknula prijelomna vijest o zatvaranju dnevnog boravka elektroničke i klupske scene – Pločnika.

Piše: 

Nakon posljednjeg ispijenog pića u subotu i nekoliko dana zatišja, ekipa Pozitivnog Ritma objavila je detalje oko situacije koja se događa Pločniku te su otkrili kako su njihovih vjerni posjetitelji pokrenuli peticiju za nastavak rada Pločnika, koju možete potpisati ovdje.

Ekipa Pozitivnog Ritma se kratko osvrnula na rad Pločnika u proteklih sedam i pol godina. Omiljeni kafić, klub, kreativni hub i dnevni boravak je bio poprište oko 150 događaja godišnje poput koncerata, DJ programa, promocija glazbenih izdanja i knjiga, filmskih projekcija, pjesničkih večeri, pub kvizova, stand upa, predstava i drugih događaja od kulturne važnosti. Njihov rad je prepoznat od strane Ministarstva kulture, Grada Zagreba, kao i same gradske četvrti, ističu u objavi u kojoj je najveći dio posvećen trenutnoj situaciji u kojoj se Pločnik našao.

Kako su u priopćenju otkrili, razlog zatvaranja su nerazriješeni pravno-vlasnički odnosi prostora iz kojeg Pločnik djeluje na adresi Međimurska 21, prostor je u likvidacijskom postupku i taj postupak ima pravni tijek te dodaju “Grad Zagreb nije utjecao na ovu situaciju, no činjenica je da je odluku o ukidanju MTU-a donio upravo Gradski ured za gospodarstvo. Na istu odluku smo se žalili u postupku koji je trajao posljednjih nekoliko mjeseci, a istu je potvrdila viša instanca pod Ministarstvom turizma, što je tijelo Vlade, i nad kojim Grad Zagreb također nema ingerenciju” te ističu kako su u komunikaciji s Gradom Zagrebom i Gradskom četvrti Črnomerac.

Sama inicijativa za zatvaranja Pločnika pokrenuta je prije godinu dana i nju provodi predstavnica stanara zgrade u kojoj se Pločnik nalazi, stoji u objavi. “Otkad je Pločnik otvoren do sada su se na istoj adresi, izmijenila tri predstavnika stanara poslovne zgrade u kojoj je isti smješten. S prethodnima nismo imali nikakvih problema, nego smo razvijali ugodnu suradnju i suživot u kvartu. No sadašnja predstavnica, umjesto da štiti interese stanara zgrade, zapravo štiti isključivo svoje interese i nalazi se u sukobu interesa, a o nama širi klevete i laži” ističu iz Pozitivnog Ritma.

Prostor u kojem je Pločnik radio je odabran zbog toga što su u toj zgradi bili i isključivo poslovni prostori, jer bi zgrada u večernjim satima i vikendom bila prazna. No, problematika je krenula nastajati otkrivaju iz Pozitivnog Ritma, kada je nova predstavnica stanara počela otkupljivati poslovne prostore i prenamjenjivati ih u apartmane za kratkoročni najam.

Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na podršci i prepoznavanju da bi eventualno zatvaranje Pločnika predstavljalo velik gubitak za kulturnu scenu grada” zaključuju iz Pozitivnog Ritma te napominju kako dućan ploča PDV i dalje radi na istoj adresi Međimurska 21.

Kompletno priopćenje Pozitivnog Ritma o situaciji u kojoj se Pločnik nalazi pročitajte ovdje, dok peticiju za nastavak rada Pločnika možete potpisati ovdje.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk