Skip to main content

Izvođači koji su nastupili na Ultri prije nego su eksplodirali

2013. je bila godina kada je Ultra Europe prvi put otvorila vrata publici u Splitu

Piše: 


Od prvog izdanja festivala pa sve do danas uz Ultra Europe su stasale i odrasle generacije partijanera, ali i DJ-eva. Festivalska sezona je krenula, ljeto samo što nije tu, a najvažnija festivalska postaja u Hrvatskoj kako partijanerima, tako i DJ-evima je Ultra Europe koja se vraća s devetim izdanjem od 7. do 9. srpnja na splitski Park Mladeži, a zatim i na otoke u splitskom akvatoriju.


Foto Stijn De Grauwe

Tijekom godina, kroz Ultra Europe pratili su se trendovi u elektroničkoj glazbi, upoznavalo se s novim glazbenim stilovima, slušalo se renomirane DJ-eve, ali otkrivala se i nova, nadolazeća imena koja će tek osvojiti scenu. Od prvog izdanja 2013. pa do posljednjeg, Ultra Europe je obratila pažnju na talentirane DJ-eve u usponu koji su spremni za napraviti korak više i poharati svijet.

Prvo izdanje Ultra Europea trajalo je svega dva dana, bilo je ispunjeno renomiranim imenima, ali se sve jedno našlo mjesta za dva perspektivna imena. Porter Robinson danas glasi kao jedan od najcjenjenijih američkih producenata, koji se specijalizirao u melankoličnim ritmovima elektroničke glazbe. No u trenutku dolaska na Ultra Europe, on je bio devetnaestogodišnji mladić koji je surađivao sa Skrillexom i Zeddom na njihovim trakama što mu je pomoglo da si osigura prve gaže, festivalske nastupe i turneje.

Nastup na Ultra Europeu 2013. je bilo važno i za W&W. Nizozemski duo već je godinama bio aktivan na sceni, svoje ime su izgradili među trance publikom, no 2013. su odlučili napraviti zaokret u zvuku i preći na nešto tvrđe, brže i festivalski prilagođenije ritmove. Big room house je bio zvuk koji je odjekivao mainstagevima festivala diljem svijeta, a W&W su tražili svoju priliku te su je apsolutno iskoristili što se pokazalo u godinama koje su dolazile, jer su se već 2014. prometnuli u jedne od headlinera Ultra Europea.

Treće festivalsko izdanje 2014. je bilo plodonosno za kompletnu elektroničku scenu jer je isprofiliralo nekoliko imena, bez kojih danas ne možemo zamisliti Ultra Europe. Golobradi mladić, koji još nije ni bio punoljetan, a iza sebe je imao jedan od najvećih hitova elektroničke glazbe je Martin Garrix. Njegov “Animals” je osvojio scenu, a njegova životna želja da nastupi na festivalima pod organizacijom Ultre se ostvarila. Martin Garrix je svoju priliku iskoristio te je postao jedna od najvažnijih figura koja se iz godine u godinu vraća na festivale iz Ultra obitelji.

Rane 2010. su bile ispunjene hitovima koji se i dan danas pamte. To vrijeme se karakterizira kao zlatno doba EDM-a, a DJ-evi koji su se probili tada na scenu i danas su na samom vrhu. Priliku za nastup na festivalima i promociju svog tada ne toliko poznatog bass zvuka, DJ Snakeu je osigurao njegov hit “Turn Down For What”. Traka koja je dobila Grammyja 2015. drmala je Ultra Europeom 2014. još kao svježi hit. Dok je big room house bio na vrhuncu na starom kontinentu, partijaneri su se tek upoznavali s elektroničkim trap zvukom koji je dolazio iz Sjeverne Amerike u Europu.

Ta 2014. svjetskoj publici iz Splita predstavila je The Chainsmokerse koji su iza sebe imali tek traku “Selfie” i njen nastavak “Kanye” dobili su priliku za otvaranjem jednog od festivalskih dana. Američki duo se i 2015. vratio među support imenima na festivalu, a u sljedećim godinama su prerasli ne samo u festivalske headlinere već i globalne superzvijezde.

Iako su američkim partijaneri s preferencama slušanja dubstepa i future bassa bili upoznati s Nghtmreom i Slanderom, europske partijanere su ovi momci tek trebali osvojiti. 2019. su odradili ekskluzivni B2B set kroz koji su predstavili svoj projekt Gud Vibrations te zvuk sjevernoameričkog kontinenta. Američki DJ-evi i producenti se nisu prilagodili europskoj publici, već su im u najboljem svjetlu prezentirali ono što ih čini popularnim preko bare.

Iako je naizgled vrijeme stalo dok su bile aktualne pandemijske mjere, elektronička scena se i dalje razvijala, ali na nešto drugačije načine. Umjesto izlazaka u klubove i na festivale, pratili su se live streamovi, a preko njih su mladi i perspektivni DJ-evi pokušali ugrabiti svoje mjesto pod zvijezdama. Jedno takvo ime je Acraze, koji je za vrijeme lockdowna složio jedan od najslušanijih remixeva u posljednjih nekoliko godina za r’n’b traku iz 2006. “Do It To It”. Osim što je pokrenuo val remixeva hitova 2000-ih među producentima, sebi je otvorio vrata prema festivalima te osigurao prve nastupe na Ultri u Miamiju te Ultra Europeu u Splitu.

Uz brojna imena sa samog vrha elektroničke scene koja i ove godine dolaze na Park Mladeži, nalazi se i nekoliko DJ-eva čija popularnost raste iz dana u dan. Na deveto izdanje Ultra Europea premijerno dolazi Morten koji predvodi zvuk future ravea, a miljenici melodic techno publike, Mathame će također imati svoj debi u Splitu. Tko će sve još nastupati na devetom izdanju Ultra Europea provjerite ovdje.

Kako su izgledala dosadašnja izdanja Ultra Europea i koji su se sve važni setovi odsvirali kako na Poljudu tako na Parku Mladeži, prisjetili smo se kroz retrospektivu festivala.

Kao i do sada, regionalni partijaneri imaju priliku osigurati ulaznice po povoljnijim cijenama kroz sustav Entrio. Festivalska ulaznica trenutno iznosi 99€, dok su u ponudi i grupne festivalske ulaznice 3+1 free (uzmi 4, a plati samo 3) po cijeni od 115€.

dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2