Skip to main content

Retrospektiva Ultra Europea: Ovo su najznačajniji nastupi kroz godine

Od 2013. pa sve do današnjeg dana Ultra Europe je važna festivalska postaja brojnih izvođača o čijim se nastupima i dalje priča

Piše: 

 

Ultra Europe se uvelike priprema za nadolazeće deveto izdanje koje se još jednom vraća u Split na stadion Park Mladeži od 7. do 9. srpnja prije nego što se festival uputi na turneju po otocima u splitskom akvatoriju.

Kroz prva dva vala objave imena, potvrđeno je više od 20 imena sa samog vrha scene koji će doći ovoga ljeta u Split i odraditi svoje nastupe. Neki od njih imaju premijeru pred splitskom publikom, neki se ponovno vraćaju, a neki pripremaju ekskluzivne setove. No, dok partijaneri odbrojavaju dane do prolaska kroz festivalska vrata, vrijedi se prisjetiti važnih setova kroz povijest koji su obilježili Ultra Europe.

Elektronička scena početkom 2010-ih doživljavala je eksponencijalan rast, kako u svijetu, tako i u Europi pa i u Hrvatskoj. Split je postao prava party destinacija, a dolazak Ultra Europea 2013. je pomoglo gradu podno Marjana da se pozicionira još više na svjetskoj mapi.

Prije deset godina na Poljud, Ultra Europe je dovela brojna imena, no dolazak Aviciija će biti zapamćen kao njegovo posljednje gostovanje u Hrvatskoj ikada. Pokojni švedski DJ i producent u tom trenutku je zauzimao 3. mjesto DJ Magove top ljestvice te imao svježe objavljeni albume “True” koji je bio eksperimentalne prirode i uvelike utjecao na razvoj dance scene u godinama ispred. Partijaneri koji su se našli tog 12. srpnja 2013. godine na mainstageu na Poljudu imali su priliku poslušati nezaboravni “Wake Me Upmeđu prvima na svijetu.

Uz dolazak Aviciija, veliki značaj za cjelokupni Ultra Europe je imao i nastup Carl Coxa. Britanska legenda elektroničke glazbe rado je viđen gost plesnih podija diljem svijeta, miljenik je splitske publike, ali i veliki prijatelj Ultre kao brenda. Njegovi nastupi kako u Miamiju, tako i u Splitu uvijek su posebni i inovativni.

Godinu dana poslije, sa svega napunjenih 17 godina na elektroničku scenu je stupio Martin Garrix sa svojim apsolutnim hitom “Animals”. Mladi nizozemski DJ i producent jednom je prilikom otkrio kako mu je životni san bio nastupiti na nekom od festivala pod organizacijom Ultre, a to je imao priliku već doživjeti prije nego što je postao punoljetan. U svega nekoliko mjeseci 2014., Martin Garrix je nastupio na Ultri u Južnoj Africi, Miamiju te Splitu gdje je publiku apsolutno osvojio.

2015. godine na splitskom Poljudu, Ultra Europe je ugostila pionire big beat žanra i tvorce nekih od najvećih elektroničkih hitova – The Chemical Brotherse. Britanski duo u 2015. spremao se za objavu novog albuma te su pomno birali lokacije na kojima će nastupati, među kojima je bilo i Ultra Europe gdje su odradili live set. Uz tadašnje još neobjavljene pjesme s albuma “Born in the Echoes” s Poljuda su odjekivali još i hitovi poput “Hey Boy Hey Girl”, “Galvanize” i “Go” popraćeni fenomenalnim vizualnim showom.

Publika Ultra Europea kroz godine se navikla na atraktivne nastupe koje ne mogu bilo gdje na svijetu uhvatiti. Jedan od takvih je bio i set deadmau5-a. Kanadski DJ i producent, aktivan je na sceni više od dvadeset godina, no u svojoj karijerisvega je nekoliko puta nastupio u Hrvatskoj. Jedno od njegovih gostovanja je bila i njegova premijera na Ultra Europeu 2016. Iako je deadmau5 svoj set u Splitu odradio prije gotovo sedam godina, o njemu se i dalje priča kao jednom od najboljih ikad odrađenih na Poljudu.

5. izdanje Ultra Europea održanog donijelo je dašak onoga po čemu se Ultra Music Festival danas ističe i razlikuje, a to su ekskluzivni b2b setovi. Tog ljeta 2017. godine, Resistance pozornicu su obuzele atraktivne kombinacije poput Dubfire B2B Nicole Moudaber, Nic Fanciulli B2B Eats Everything, Sasha & John Digweed, Seth Troxler B2B The Martinez Brothers, ANNA B2B Wehbba, Technasia B2B Hector…Iza ovih dinamičnih setova, stala su primamljiva imena koja niti jednog partijanera nisu ostavili ravnodušnima.

Kada je Swedish House Mafia 2013. otišla u povijest, nitko nije očekivao njihovo ponovno okupljanje. No, kada je mega popularni švedski trio 2018. napravio svoj povratnički nastup i zatvorio Ultra Music Festival, krenulo je zadirkivanje publike sljedećih godinu dana o tome hoće li ponovno nastupati kao Swedish House Mafia ili ne. Vrhunac najave ponovnog okupljanja Šveđana je bilo kada su se na festivalskoj postavi Ultra Europea pronašli Axwell i Ingrosso te Steve Angello. Kroz svoje setove popularni DJ-evi su pomno najavljivali ponovno okupljanje, a publika je u tome u potpunosti uživala.

Kada se početkom 2000-ih Swedish House Mafia krenula okupljati, uz Axwella, Sebastian Ingrossa i Steve Angella, u studiju i na nastupima se redovno nalazio i Eric Prydz. Šveđani su jedno vrijeme nastupali kao kvartet no ipak kada se grupa službeno oformila Eric Prydz se nije priključio Swedish House Mafiji. Ipak, zanimljiva slučajnost se dogodila da se Eric Prydz sa svojim premijernim nastupom u Splitu, također našao 2018. na postavi Ultra Europea kao i njegovi prijatelji s kojima je odrastao iz Stockholma.

Nakon godine dana zadirkivanja publike, Swedish House Mafia je 2019. potvrdila svoj povratak, a kao prvu postaju na Ultra festivalima odabrala je Ultra Europe i Split. Osim što su Šveđani pripremili nostalgični set ispunjen novim trakama, pobrinuli su se i za posebno vizualno iskustvo. Samo za set Swedish House Mafiju te 2019. Ultra Europe je promijenila dizajn i izgled mainstagea na Parku Mladeži.

Zbog pandemije koronavirusa, partijaneri dvije godine nisu mogli uživati na Ultra Europeu, no relaksacijom pandemijskih mjera, festival se vratio 2022. uz nekoliko iznenađenja. Jedno od imena koje se od samih početaka veže uz festival je Hardwell. Nizozemski DJ je krajem ljetne 2018. otišao na hiatus koji je trajao sve do 2022. kada se vratio kako bi zatvorio Ultra Music Festival i predstavio totalno novi zvuk. S obzirom da se Hardwell vratio na scenu, nezamislivo bi bilo da ga nema na lineupu Ultra Europe, stoga je upravo odabrao Split kao destinaciju za početak svoje europske turneje.

Uz povratak Hardwella, prošlogodišnje izdanje Ultra Europea obilježile su i dvije velike premijere. Splitskoj publici su se predstavile ženske predvodnice elektroničke scene, techno kraljice i dive Amelie Lens te Nina Kraviz. O njihovim setovima je dovoljno reći da su publiku ostavile bez teksta i da se se tražilo mjesto više na Resistance pozornici kako bi se moglo uživati u njihovim hipnotičkim ritmovima.

Ultra Europe za nadolazeće 9. izdanje priprema ponovno nekoliko premijera i ekskluziva. Axwell dolazi u solo izdanju, Carl Cox priprema hybrid live set, Boris Brejcha i Charlotte De Witte imaju debi na Ultra Europeu, a premijeru svog techno alter-ega Hi-Lo u Splitu ima Oliver Heldens.

Tko se još nalazi na zvjezdanom lineupu možete provjeriti ovdje.

Regionalni partijaneri i ove godine imaju priliku osigurati ulaznice po povoljnijim cijenama kroz sustav Entrio.

Festivalska ulaznica trenutno je 99 €, dok su u ponudi i grupne festivalske ulaznice 3+1 free (uzmi 4, a plati samo 3) po cijeni o 115 €.

Pogledajte kratki dokumentarac "Together Again – emotivni filmski podsjetnik na ULTRA Europe 2022".

brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web