Skip to main content
  • ketamin
  • 8.10.2012.

Ketamin pomaže u suzbijanju depresije

Najnovije istraživanje provedeno je na Yaleu i ujedno predstavlja najveće otkriće vezano za depresiju u posljednjih pola stoljeća.

Naslovna foto

ketamin

Ketamin, Ket, Special K, anestetik koji se koristi prilikom operacija ljudi kad anestezija ne djeluje i životinja, a ne rijetko se upotrebljava i kao droga koja u manjim količinama mijenja percepciju, uzrokuje euforično raspoloženje i valove nadolazeće energije. Kod većih doza (oko 200 mg) konzument često doživljava halucinacije slične djelovanju LSD-a, gubi se osjećaj realnosti i konzumenti ponekad padaju u stanje 'K-rupe'- polusvjesno stanje u kojem su potpuno odsječeni od vanjskog svijeta, doslovno paralizirani i ne mogu pričati.

Prema istraživanju koje su na Yaleu proveli Ronald Duman, Elizabeth Mears i House Jameson profesori psihijatrije i neurobiologije ispostavilo se da ketamin pomaže u regeneraciji sinoptičkih veza između moždanih stanica, koje su najčešće oštećene pod utjecajem stresa i depresije.

ket majica

Ketamin djeluje na različit tip neuroprijenosnika u odnosu na antidepresive koji se danas najčešće propisuju u borbi protiv depresije. Antidepresivi imaju pozitivan učinak kod svakog trećeg pacijenta, što s ketaminom nije slučaj. Istraživači se nadaju da će uspjeti dokučiti kako i zašto ketamin djeluje tako na mozak te da će im pomoći u razvoju uspiješnijeg liječenja depresije, a da pri tom reduciraju sve njegove štetne nuspojave.

Kratkotrajno ketamin može drastično sniziti krvni tlak, poremetiti rad srca, povećati pritisak na mozgu i donijeti probleme s vidom. Kod ovisnika se javlja krv u mokraći i jaki bolovi u trbuhu, a ovisnost dovodi i od oštećenja na mjehuru i bubrezima. Predoziranje dovodi od moždanog ili srčanog udara. Za razliku od uvriježenog mišljenja ketamin stvara ovisnost.

sea star mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2