Skip to main content
  • 5.03.2024.

Istraživanje: Među mladima u Hrvatskoj i Europi sve popularnije “budno pijanstvo”

Proteklog vikenda u Rijeci održan je edukacijski stručni skup o prevenciji ovisnosti zbog konzumacije energetskih pića i opijata.

Piše: 

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objavili su veliko europsko istraživanje u kojem je sudjelovalo 37 tisuće djece i adolescenata koje je otkrilo da gotovo 70% adolescenata konzumira energetska pića, prenosi Novi list.

Zrinka Selestrin iz Nastavnog zavozda za javno zdravstvo PGŽ je u svom govoru istaknula kako je u Hrvatkoj i Europi sve popularnije takozvano “budno pijanstvo“.

foto: ncl.ac.uk

Kako tvrdi, mladi sve više kombiniraju energetska pića i alkohol: “To nosi druge potencijalne opasnosti, jer umor je jedan od načina kojim nam tijelo šalje poruku da smo pretjerali s alkoholom. Međutim, ako imamo stimulirajući učinak kofeina koji se nalazi u energetskim pićima on će blokirati depresivni učinak alkohola i imamo dojam da možemo popiti više.”

foto: Novi list

Nedavno je objavljena i meta analiza, koja pokušava uokviriti različita istraživanja, a koja je pokazala da će se oni koji konzumiraju energetska pića uključiti u različite oblike delikventnog ponašanja, rizičnog upravljanja vozilo te je u skladu s tim prisutan i loš način života.

Također, pokazalo se da su osobe koje kombiniraju energetska pića i alkohol sklonije konzumaciji psihoaktivnih droga, za kraj upozorila je Selestrin.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2