Skip to main content
  • 29.08.2023.

Klimatski aktivisti blokirali promet na putu prema Burning Manu

Neočekivani razlog gužvi na putu prema Black Rock Cityju

Piše: 

Kreće još jedno izdanje Burning Mana koje se održava u mističnom Black Rock Cityju koji će okupiti otprilike 80 tisuća partijanera. Brojni posjetitelji su se već uputili prema pustinji u Nevadi svojim automobilima i kamperima, a s obzirom da prema Black Rock Cityju vodi samo jedna manja cesta, gužve su očekivane.


Credit: FNTV

No ovogodišnji razlog za gužve prema Burning Manu nije količina automobila ili kampera, već klimatski aktivisti. Nekolicina klimatskih aktivista blokirala je cestu prema Black Rock Cityju na nekoliko sati svojim tijelima i velikom prikolicom za koju su se vezali.

Aktivisti su također postavili i nekoliko transparenata poput “Burners of the world, unite!”, “Mother Earth needs our help” i “System change”. Neki od njihovih prosvjednih zahtjeva su bili zabrana privatnih aviona za posjetitelje Burning Mana i korištenje jednokratne plastike.

Blokadom ceste prema Burning Manu, stvorila se kilometarska gužva. U početku brojni partijaneri mislili su da se dogodila neka prometna nezgoda, no kada su shvatili da je razlog gužvi prosvjed, tenzije su narasle. Dio partijanera ušao je u verbalnu raspravu s prosvjednicima kako bi im objasnili da je Burning Man jedan od festivala koji zapravo brine o ekologiji i na taj način ih nagovorili da se pomaknu s ceste, ali prosvjednici su ustrajali u svom cilju.

S obzirom da se klimatski aktivisti nisu htjeli pomaknuti, pozvana je policija koja je s automobilom probila blokadu te uhitila prosvjednike. Kako neki svjedoci tvrde, dio prosvjednika se opirao te su policajci trebali prijetiti pucanjem kako bi situaciju doveli pod kontrolu.

Iza prosvjeda na putu prema Black Rock Cityju stoji grupa “Extinction Rebellion” koja je ovim prosvjedom htjela skrenuti pažnju na popularizaciju festivala. “Popularizacija Burning Mana među bogatim i utjecajnim ljudima koji ne žive vrijednosti festivala, stvara komodifikaciju događaja. Ako želimo promjenu sistema, ona mora početi od kuće (Burning Mana). Vrijeme je da Burning Man ima isti politički utjecaj kao što je imao Woodstock.”

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2