Skip to main content
  • 28.07.2021.

Kozmodrum lansiran u glazbenu orbitu novim singlom, albumom i vinilom

Zagrebačka organic dance music petorka Kozmodrum nedavno je objavila treći album Kozmodrum pod izdavačem Rika Muzika nakon singla koji je osvojio hrvatske, ali i britanske radiopostaje.

Piše: 

Prvi je singl Wormhoooooooooole zavladao hrvatskim radijskim frekvencijama, ali i valovima najcijenjenijih britanskih postaja. Legendarni voditelj, producent i izdavač Gilles Peterson nije skrivao oduševljenje Kozmodrumovom svježinom u njegovoj emisiji Worldwide, dok je Tom Ravenscroft na kultnom BBC 6Music prepoznao najavni singl kao jedno od najinteresantnijih recentnih izdanja.

Premijera Kozmodruma održana je u Londonu dan prije hrvatske premijere, u sklopu izložbe fotografija Time Containers umjetnice Ane Šesto. Novoselić je bio kurator glazbe multimedijskog hepeninga što spaja glazbu, fotografiju i modu, gdje se uz Anu pridružuje i Kristina Nikl pod zajedničkim brandom EQ600. Cijeli je set sada dostupan i na Spotifyju te ga dijelimo OVDJE nakon trijumfa u Londonu:

“Ovaj album veže plesni element, više nego naše prethodne albume. Atmosferičnost i ambijentalni pristup je tu, ali više kao podloga plesnim ritmovima koji su u prvom planu.” – Janko Novoselić

Osim strane kritike bend novim albumom osvaja i domaću:

novi album Kozmodruma, koji unatoč tome što smo stigli tek do polovice 2021. godine ozbiljno pretendira na titulu albuma godine. Novoselić je s Kozmodrumom svojevrsni pionir organske instrumentalne plesne glazbe, koja nije tek pozadinska instrumentalna glazba već bogata glazbena priča koja tjera na ples uz prigodan osmijeh na licu.

       Dubravko Jagatić (Nacional)

 “ova nenametljiva opuštena elektronika uspješno ispunjava svoju glavnu funkciju; glazba Kozmodruma istinski je organska, no to ne znači da ta glazba neće funkcionirati na nekom ljetnom festivalu, terasi kluba ili čak skučenom stroboskopima isprepadanom prostoru”                                                                            

       Igor Milković (Ziher.hr)

Hrvatska je jazz scena proteklo desetljeće doživjela transformaciju ljubovanjem s elektronikom, a ime Janka Novoselića jedno je od vodećih u novom electronic jazz valu. Bubnjar benda je početkom lipnja nagrađen Porinom u kategoriji Najbolji album elektroničke glazbe glazbenice Je Veux I Glow,kojeg producentski potpisuje uz Tonija Starešinića.

Kozmodrum je ovog ljeta predstavljen domaćoj publici na nizu nastupa, a ljetna turneja nastavlja se u kolovozu na festivalima JazzIst (otok Ist, 7. kolovoza) i Judino drvo (Split, festival Island Of Love, 20. kolovoza)

Album Kozmodrum dostupan je OVDJE  na platformi Bandcamp, gdje je osim u digitalnom obliku dostupan i u vinilnom obliku. Pored Bandcampa, dostupan je na svim streaming servisima.

Petorku Kozmodrum čine Goran Delač (bass), Hrvoje Galler (klavijature), Ivan Kapec (gitara), Elvis Penava (gitara) i Janko Novoselić (bubnjevi i elektronika).

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk