Skip to main content
  • 24.03.2018.

25. Porin još uvijek u okovima prošlosti. Kozmodrum i Chui dobili statue!

25. nagrada Porin mrvicu se približila glazbi koju sluša cijeli svijet.

Piše: 


"Split je grad Ultre", između ostaloga na otvaranju je kazao Gradonačelnik Opara, koji se možda nije zapitao zašto Porin nema kategoriju elektroničke glazbe. Nije ni čudo, kad je i poteštatu još ove jeseni promaklo tijekom Adventa u Splitu ubaciti u program barem jedan trg na kojem će se vrtiti elektronika. Ubacili su DJ-e, ali izgleda samo svadbene.

Kad smo mi to napisali, nastao je kaos u agenciji DMC Split i krenuli su istraživati tko to piše grdno o njima. O Vama grdno pišu predstavnici onih koje ste izostavili. Onda kad zaključimo možda je i bolje da nema elektronike tamo gdje politiku provode oni koji su odgojeni na Rozgi i Severini.

Nije nikome drago ni jednostavno u tim krugovima priznati da je elektronička glazba danas dio kulture, a još teže je skupinu "hipija" nominirati u nekoj od kategorija jer pravila pisana u doba kad je Njemačka priznala hrvatsku neovisnost teško je danas mijenjati.

Zamjerili bi se lobijima koji već više od dva desetljeća uzimaju lovu od naknada iz ZAMP-a za emitiranje glazbe, a i teroriziraju radijski eter sa domaćom zabavnom glazbom, te poglupljuju mlade. Elektroničke glazbe u eteru skoro da i nema. Čast izuzecima poput Entera, Radio 808, Radio Studenta, HR2, Osijek, Split i radijskih emisija u cijeloj Hrvatskoj, no to je sve malo u odnosu na brojke koje daje elektronička glazba za hrvatski turizam, BDP i zapošljavanje.

I dok mi uskoro brojimo treći Ambasador koji je nastao kao revolt na ovo svehrvatsko narodno priznanje, čini se da je u tom Porinu netko pogledao malo dalje od domaće zabavne glazbe i skužio da taj Ambasador okuplja zaista kvalitetne autore glazbe, pa su tako za 25. Porin nominirani čak i neki elektronički izvođači.

Grupa Chui i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije dobili su Porin za najbolji album jazz glazbe "Chui ovu glazbu" producenta Igora Geržine, dok je Josipa Lisac dobitnica statue za najbolju žensku vokalnu izvedbu pjesme "Tebi putujem" u suradnji s grupom Chui.

U kategoriji najboljeg albuma alternativne i klupske glazbe dobitnik je Kozmodrum s albumom "Gravity", kojeg je producirao Janko Novoselić, najbolja skladba jazz glazbe je "Kanbal" autora Zvjezdana Ružića u izvedbi Zvjezdan Ružić Sexteta, a najbolja izvedba jazz glazbe je skladba "Punch" u izvedbi Chuija i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije.
{youtube}4-a4i_DoArg{/youtube}

Zanimljivo je kako program Porina zbog velikog broja kategorija i TV prijenosa već godinama ima glavni program i sporedni za manje atraktivne kategorije. U te manje atraktivne opet je neznanjem, nestručnošću ili nekim drugim razlogom kategorija najboljeg albuma alternativne i klupske glazbe stavljena u sporedni program koji nije emitiran na TV-u.

Ovo je čisti primjer kako zemlja s tisuću otoka i 50 festivala koja živi od turizma i elektroničke glazbe ne zna cijeniti ili sustavno degradira svoju mašineriju kulturne i kreativne industrije. Nadamo se da će do 50. Porina i 28. Ambasadora još koja kategorija nama pripadajuće glazbe biti ubačena, ali u glavni program. Za primjer može biti gornja fotografija s punog Poljuda koji je ugostio Ultru.

Čestitamo našima koji su dobili statue!

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk