Kažu da je u svemiru hladno - zgrabi Kozmodrum majicu ili vestu!

Srijeda, 24 Siječanj 2018

Kada svi krenu šumom ti kreni Kozmodrumom! Šume su dakako lijepe no obično od njih ne vidiš drvo, a visoko gore sve je jasno.

Pa se pustiš, olabaviš sve što te drži, prerežeš spone kojima te elusivni graviton veže za tlo i u maniri astralne projekcije ili balona s helijem otplutaš gore, iznad šume, pa još više, pa diraš oblake, pa u stratosferu, pa iznad kugle i odjednom si u kozmosu. Za sve vas lutalice, slabo vezane za margine stvarnosti, za sve one koji ne čuju "Ne" kao odgovor, istraživače koji ne vide granice i barijere, kojima je dromomanija druga priroda i koji vole sirovu realnu ljepotu organske live svirke uštimanih metronomija jednog pentagrama glazbenika, ovdje je modno životnostilna tekstilna varijanca glazbenog naličja Kozmodruma i posljednjeg albuma "Gravity".



Kako je sve započelo? Iskra motora Kozmodruma zapaljena je na krijesu renesansnih talenata i manično opsesivnih zvučnih ljubavi gospodina Novoselića, Janka za prijatelje i sve koji se u svojim namjerama takvima smatraju. Multiinstrumentalni Janko je tako objedinio još poker profesionalnih glazbenika kako bi se rodio peteročlani live sastav negdje tamo na ivici uvriježenih separacija elektroničkog i organskog zvuka pa se ovaj hibridni žanrovski beskrajno uspješni eksperiment unutar njihovih redova ujedno i naziva  samoobjašnjavajućim pojmom "organic dance music". Ono što Kozmodrum pušta kroz zvučnik jest entitet koji bi mogao zamisliti kao onaj kojem je otac techno s house i dubstep majkom no odgojen kod skrbnika gdje je jedina religija instrumentalni post rock i ambijentalni tokovi atmosfere meditacija u stvarnom vremenu, uz tetku koja živi s njime sasvim opsjednuta minimalizmom, dok u kuhinji sjedi onaj neobični stric vjerujući samo u jazz i fusion. Prevelik i preprogresivan za samo unutargranična uživanja, Kozmodrum je neprekidno internacionalno priznat kao jedan od najzanimljivijih novih uslojavanja zvuka koji jednako lako pokreće okorjelog elektroničara i puritanskog instrumentalista.



Nakon inicijalnog astronautskog albuma nevoljkosti vezanja za terestrijalno "Na tragu satelita", prethodne godine u kućnom studiju gospodina Novoselića, kroz sedam pažljivo složenih traka nastaje bunt vezanja materije na točku u središtu zemlje "Gravity" na koji svoj pečat zajednički stavljaju Zona Muzika i PDV label. No gravitacija još nije gotova s tobom i pretapa se iz čisto auditornog svemira u tvoj svakodnevni tjelesni prenošenjem nemirne tipografije na odjevne predmete svega od običnog T-shirta do pulovera.





Prkoseći gravitaciji, kao umjetnik na trapezu neuobičajenog naspram mondenog, možeš odabrati i paket u kojemu uz svoj novi najdraži odjevni predmet ujedno uzimaš i CD ili LP izdanje "Gravity-ja" za one dane kada svijet nije dovoljan. Koju želiš? Crnu ili bijelu, s dugim ili kratkim rukavima, CD varijantu ili voliš vinyl pod prstima? To ne znamo jer i kristalne kugle ponekad moraju na laštenje pa istraživanje i odluku prepuštamo tebi na službenim PDV stranicama OVDJE.

 

Kažu da je u svemiru hladno - zgrabi Kozmodrum majicu ili vestu!