Skip to main content
  • 9.05.2023.

Lumix – Zadranin koji karijeru gradi u klubovima, na atraktivnim lokacijama i youtubeu

Mladog hrvatskog DJ-a smo do sad mogli uhvatiti na nekoliko Selected Croatia događaja

Piše: 


Luka Kalmeta poznatiji kao DJ Lumix rođen je u Zadru, ali posljednjih šest godina živi u Zagrebu gdje završava fakultet. S glazbom je povezan od malih nogu, a njegov put prema elektroničkoj glazbi je krenuo sa starim hitovima i komercijalnim zvukom dok se nije pronašao u houseu i tech houseu.

Kako nam otkriva, logičan slijed događaja za svakog ko sluša elektroničku glazbu je da se okuša u DJ-ingu pa se tako i on uhvatio miksete. Prvi doticaj s miksanjem je bio još početkom njegovog srednjoškolskog obrazovanja, a sve je krenuo s Virtual DJ-om. Zahvaljujući bogatim resursima YouTubea učio je kroz brojne tutorijale te je ubrzo savladao osnove. U njegovim DJ počecima, uzor mu je bio Laidback Luke zbog njegovog kreativnog načina miksanja, kreiranja mashupova i svega ostaloga što se može čuti u setovima iskusnog nizozemskog DJ-a.

Na pitanje o produkciji, Lumix nam kaže da se njom ne bavim, jedino za potrebe kreiranja mashupova koje će kasnije pustiti u svojim setovima. Mladi zadarski DJ nam također otkriva, da pomalo žali što se produkcije nije uhvatio za vrijeme srednje škole kada je ulazio u svijet DJ-inga jer je imao puno slobodnog vremena, ali nikad ne zna što budućnost donosi.

Lumix je svoj prvi nastup odradio u rodnom gradu 2018., do našeg razgovora, otkriva nam da je nastupio u većini zadarskih mjesta gdje se pušta elektronička ili strana glazba. Odlaskom u Zagreb, otvorila mu se prilika za rezidenciju u Hugo’s Baru, nastup na adventu te je odradio nekoliko partyja u Katrana, Historyja i Urbana. Prošle godine je postao dio Selected Croatia ekipe s kojom je odradio nekoliko događaja, a nastupio je i na njihovom premijernom događaju u Zagrebu s Andrea Rizom u Aquarius klubu.

Uz svoje nastupe po klubovima, mladi zadarski DJ se odlučio na izgradnju karijere i preko YouTubea. Pokrenuo je vlastiti kanal 2019. gdje je objavio funky tech house mix koji je godinu kasnije eksplodirao i prešao milijun pregleda.

Gledajući setove James Hypea za vrijeme pandemije koronavirusa, Lumix je dobio želju da se i on sam u nečemu sličnome okuša pa je tako krajem 2020. pokrenuo serijal “Vodka Tuesday” gdje je uživo prenosio svoje setove. Uz streamove, Lumix je kroz 2021. objavio i broje setove s atraktivnih lokacija poput rijeke Zrmanje, Fortice, Masleničkog mosta, kraj crkve Sv. Donata, na pedalini u moru

Na YouTubeu jednom godišnje objavi novi funky tech house mix koji redovno dobro prođe kod publike, a na mjesečnoj razini objavi i mix s najdražim novim izdanjima. Daljni cijevi za Lumixov YouTube su da nastavi s objavljivanjem mixeva svakog utorka te naravno da nastavi sa svojim putem prema sto tisuća pretplatnika i srebrni YouTube Play Button .

Što se tiče želja i planova za karijeru, otkriva nam da bi volio dobiti priliku za nastupiti na nekom BSH događaju, plaži Zrće te nekom manjom festivalu.

sonic desktop
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.