Skip to main content
  • 9.05.2023.

Lumix – Zadranin koji karijeru gradi u klubovima, na atraktivnim lokacijama i youtubeu

Mladog hrvatskog DJ-a smo do sad mogli uhvatiti na nekoliko Selected Croatia događaja

Piše: 


Luka Kalmeta poznatiji kao DJ Lumix rođen je u Zadru, ali posljednjih šest godina živi u Zagrebu gdje završava fakultet. S glazbom je povezan od malih nogu, a njegov put prema elektroničkoj glazbi je krenuo sa starim hitovima i komercijalnim zvukom dok se nije pronašao u houseu i tech houseu.

Kako nam otkriva, logičan slijed događaja za svakog ko sluša elektroničku glazbu je da se okuša u DJ-ingu pa se tako i on uhvatio miksete. Prvi doticaj s miksanjem je bio još početkom njegovog srednjoškolskog obrazovanja, a sve je krenuo s Virtual DJ-om. Zahvaljujući bogatim resursima YouTubea učio je kroz brojne tutorijale te je ubrzo savladao osnove. U njegovim DJ počecima, uzor mu je bio Laidback Luke zbog njegovog kreativnog načina miksanja, kreiranja mashupova i svega ostaloga što se može čuti u setovima iskusnog nizozemskog DJ-a.

Na pitanje o produkciji, Lumix nam kaže da se njom ne bavim, jedino za potrebe kreiranja mashupova koje će kasnije pustiti u svojim setovima. Mladi zadarski DJ nam također otkriva, da pomalo žali što se produkcije nije uhvatio za vrijeme srednje škole kada je ulazio u svijet DJ-inga jer je imao puno slobodnog vremena, ali nikad ne zna što budućnost donosi.

Lumix je svoj prvi nastup odradio u rodnom gradu 2018., do našeg razgovora, otkriva nam da je nastupio u većini zadarskih mjesta gdje se pušta elektronička ili strana glazba. Odlaskom u Zagreb, otvorila mu se prilika za rezidenciju u Hugo’s Baru, nastup na adventu te je odradio nekoliko partyja u Katrana, Historyja i Urbana. Prošle godine je postao dio Selected Croatia ekipe s kojom je odradio nekoliko događaja, a nastupio je i na njihovom premijernom događaju u Zagrebu s Andrea Rizom u Aquarius klubu.

Uz svoje nastupe po klubovima, mladi zadarski DJ se odlučio na izgradnju karijere i preko YouTubea. Pokrenuo je vlastiti kanal 2019. gdje je objavio funky tech house mix koji je godinu kasnije eksplodirao i prešao milijun pregleda.

Gledajući setove James Hypea za vrijeme pandemije koronavirusa, Lumix je dobio želju da se i on sam u nečemu sličnome okuša pa je tako krajem 2020. pokrenuo serijal “Vodka Tuesday” gdje je uživo prenosio svoje setove. Uz streamove, Lumix je kroz 2021. objavio i broje setove s atraktivnih lokacija poput rijeke Zrmanje, Fortice, Masleničkog mosta, kraj crkve Sv. Donata, na pedalini u moru

Na YouTubeu jednom godišnje objavi novi funky tech house mix koji redovno dobro prođe kod publike, a na mjesečnoj razini objavi i mix s najdražim novim izdanjima. Daljni cijevi za Lumixov YouTube su da nastavi s objavljivanjem mixeva svakog utorka te naravno da nastavi sa svojim putem prema sto tisuća pretplatnika i srebrni YouTube Play Button .

Što se tiče želja i planova za karijeru, otkriva nam da bi volio dobiti priliku za nastupiti na nekom BSH događaju, plaži Zrće te nekom manjom festivalu.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk