Skip to main content
  • 10.11.2022.

Morska biologinja iz Hrvatske spojila pjesme kitova s elektroničkom glazbom

Umjetnost ne poznaje žanrovske granice

Piše: 

Morska biologinja i glazbenica Sara Nikšić, umjetničkog imena Inner Child, spojila je pjesme kitova s elektroničkom glazbom.

Njeno dugogodišnje istraživanje na temu kulture i komunikacije kitova rezultiralo je spajanjem zvukova i kreiranjem dvaju albuma – Canticum Megapterae – Song of the Humpback Whale i Canticum Megapterae II – The Evolution.

“Cilj ovog znanstveno-umjetničkog projekta je osvijestiti javnost o iznimno inteligentnim vrstama koje su nam puno sličnije nego što mislimo, te potaknuti ljude na razmišljanje o našem utjecaju na druga živa bića. Kitovi, kao i mi, imaju bogate društvene i kulturne živote. Njihove pjesme su među najkompleksnijim u cijelom životinjskom carstvu. Mnoge druge vrste također imaju svoje kulture koje su od izuzetne važnosti za njihov opstanak.” rekla je Sara Nikšić, autorica i osnivačica interdisciplinarnog projekta Inner Child.

Od gubitka bioraznolikosti do klimatskih promjena, danas smo suočeni s raznoraznim izazovima. Suradnja između različitih disciplina može dovesti do ideja i rješenja kojih se pojedinačne struke možda ne bi dosjetile.

“Iako su znanost i umjetnost u prošlosti bile neodvojive, kasnije su se, kao i mnoge druge profesije, razdijelile. To se srećom mijenja, te danas vidimo sve više interdisciplinarnih projekata. Sretna sam što je vrijednost mog Inner Child projekta prepoznata, kako u svijetu, tako i kod nas.” zaključuje morska biologinja i glazbenica, Sara Nikšić.

Sara Nikšićpoznatija kao Inner Child morska je biologinja, bioakustičarka i glazbenica. Istraživački rad ju je odveo u Škotsku, Australiju, Novi Zeland, Kaliforniju i Novu Kaledoniju. Više od desetljeća razvija inovativne metode edukacije i komunikacije znanosti kroz umjetnost. Osnivačica je interdisciplinarnog projekta Inner Child koji povezuje svjetove znanosti i umjetnosti. Osim studija biologije i ekologije, završila je glazbenu školu i razne tečajeve produkcije elektroničke glazbe.

dobar house desktiop
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju