Skip to main content
  • 5.06.2019.

Na posljednji Outlook u tvrđi Punta Christo stiže i Grooverider

Outlook je pogled, način i kut iz kojega vidiš drugačije, iz kojega sve ono nevažno bježi na periferiju, a u fokusu ostaje glazba, druženje, dani, noći, sunce, more, pučine, utvrde, amfiteatri, brodovi, vriske i katarze.

Piše: 


Posljednji Outlook pleše od 4. – 8. rujna kao pozdrav ljetu i pulskoj tvrđi Punta Christo koju zove domom većinu svoga vijeka. Čeka te 10 jedinstvenih pozornica, 54 boat partija, 300 sati glazbe kroz četiri dana i preko 300 glazbenika i otvaranje u dva tisućljeća staroj Pulskoj Areni. S 15 tisuća plesača na najvećem europskom festivalu bass glazbe i soundsystem kulture, na Outlook s koferima glazbe pristiže hidra svjetskih izvođača koju u potpunosti možeš slijediti na službenom lineup popisu ovdje.

No, velika zazubičasta muzikalna poslastica jest da će tvrđu protresti i gospodin Grooverider, onaj u srcu drum'n'bass-a i inspirativna sila žanra, onaj koji je svirao posvuda, od najmanjih prljavih intimnih znojnih sobičaka translatiranih iz stvarnog i zabačenih skladišta pa do najvećih svjetskih festivalskih bina. Grooverider je sila za pultom no i na radio valovima gdje je u centralnoj čakri drum'n'bassa jedan s kolegom mu Fabiom stvorio legendarne radio emisije za Kiss FM i Radio One FM. No kao instalacija bogate kreativne karijere stoji rezidencija nad plesovima i bjesovima londonskog najkluba Rage-a u kojem je iz prvoga reda gledao evoluciju glazbe iz acida u techno sve do drum'n'bass iskona, da bi prije nekoliko dana nastala i kompilacijska posveta ovim podijima i zvukovima.

Rage je svojevrsna nedisciplinirano kreativno savršeno edukativna škola za plesača koja je obrazovala sve generacije londonskih DJ-a i producenata danas aktualnih na globalnoj sceni. I tako je mladi Grooverider stajao pod visokim pultom gledajući u Paula Oakenfolda, ne bi li nekoliko godina kasnije i sam bio u kabini kada je na vrata pokucao nitko drugi do Goldie, čiju ploču mu je netko nedavno bio dao na vinilki, urlajući "To je moja traka! Pusti me unutra!". Tako počinje poslovna suradnja u kojoj je Grooverider sada odgovoran za organizaciju Goldijevih Metalheadz večeri.

No povratkom na Rage kompilaciju, cilj je uhvatiti tapiseriju i zvuk koji su stvarali estetiku jednoga grada i njegovih noći, te posljedično i otisaka koje će potomci njihovih ulica širiti svijetom. RAGE partiji započeli su već 1988. u Heavenu, a 1991. Fabio i Grooverider se pridružuju kao rezidenti s magično eklektičnim razumijevanjem međupovezanosti pa su zajedno spajali house, techno, hardcore, New Beat i rani jungle a RAGE kompilacija uključuje glazbu umjetnika poput Rhythim Is Rhythim (AKA Derrick May-a), Frankie Bonesa, Q-Projecta, Foul Play-a, Wots My Code-a, Tic Tac Toe i s Hawtinova Cybersonik projekta.

Kompilacija za 30 godina Rage-a biti će dostupna digitalno, na vinylu i na CD-u. Dvije od četiri vinilke su puštene u prodaju 31. svibnja, dok će preostale dvije, CD i digitalna verzija slijediti na prvi dan ljeta 21. lipnja, a oko nad distribucijom drži Above Board Project, label izdanak Above Board Distributiona. Po samplove skočiš niže i užasno si sretan da ćeš čitavu kompilaciju moći preslušati prije Outlooka.

Upade za najveći europski festival bass, dub, reggae, dubstep, hip-hop, drum‘n’bass, garage glazbe i Soundsystem kulture, ovu bajku u Punta Christo tvrđavi, premreženu maštovito uređenim pozornicama, intimnim tunelima i prolazima s okom usidrenim na Brijunima, hvataš na Entriu ovdje. Točka gledišta je bitna i uvijek će to biti. Dobro nam došao u Pulu, dobro nam došao na Outlook!
 

sea star desk
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.