Skip to main content
  • 9.10.2023.

Nakon 20 godina, Berghain mijenja Soundsystem. Funktion-one ide u povijest?

Nova audio-tehnologija dolazi u kultni berlinski klub

Piše: 


Nakon dvadeset godina korištenja Funktion-One soundsystema u glavnoj prostoriji Berghaina, njemački klub se odlučio za novi sistem razglasa. Tijekom dva desetljeća, Funktion-One soundsystem, prema kalkulaciji njemačkog DJ-a Objekta, je radio u prosjeku 40 sati tjedno na 135 BPM-ova, odsvirao je oko 340 milijuna “kickova” te na samo 10-20% kapaciteta.

Kada se techno meka 2004. odlučila za instalaciju Funktion-One soundsystema, to je bio najveći pothvat firme jer su morali zadovoljiti apetite brojnih vjernih posjetitelja Berghaina. Postavljanje razglasa je bilo izazovno zbog dinamike prostora kluba, akustike i prostorija sa stropovima koji su visoki i do 18 metara. Funktion-One soundsystem proteklih dvadeset godina radio je s četiri Funktion-One Dance Stacksa, Double Inferahorna i dva Resolution-2 zvučnika.

Detalji novog razglasa u Berghainu još uvijek nisu otkriveni, no iskusniji posjetitelji kultnog kluba su pokrenuli veliku raspravu na redditu. Upučeniji posjetitelji koji imaju pozadinu u audio-inženjerstvu tvrde da je Berghain ostao vjeran Funktion-One soundsystemu za glavni prostor, ali su se prebacili na njihove nove zvučnike.

Novi razglas u berlinskom klubu je postavljen nekad tijekom ljeta, a posjetitelji su bili iznenađeni drugačiji zvukom na kojeg se trebalo naviknuti. Ipak, trebalo je nešto vremena audio-tehničarima da “uštimaju” zvuk u klubu, koji je kako brojni redditori tvrde – bolji, ali snažniji te treba nositi čepiće za uši.


Foto: Christophe Gateau / dpa

Ovo nije prvi put da se Berghain odlučio za promjenu razglasa. 2017. Panorama Bar je dobila novu zvučnu kulisu koju je prepravio tehnički voditelj Krischan Makswitat. Isto kao i glavna prostorija, Panorama Bar je radio na Funktion-One soundsystemu kojeg je zamjenio opremom Studt-Akustika, koja se koristi u kazalištima i opernim kućama.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2