Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Skip to main content

Nakon 35 godina, vinili su ponovno prodavaniji od CD-ova

Objavljene su statistike o prodaji vinila te CD-ova u Velikoj Britaniji

Piše: 

2021. je bila godina, kada se najviše vinila prodalo u prethodna tri desetljeća, a 2022. vinili su potvrdili da su ponovno u modi. Više od 116.8 milijuna funti zarađeno je od prodaje vinila u prošlih godinu dana, što je 16% više u odnosu na CD-ove. S tim rezultatom, prvi put nakon 1988. u Velikoj Britaniji.


Photo by: Matthew Henry

Vinili su ponovno najpopularniji klasični način distribucije glazbe

Direktor British Phonographic Industryja Geoff Taylor ove rezultate komentira “Ovo je potvrda da su vinili relevantni kao i kroz povijest, pogotovo kad se u kontekst uzme da LP vinil i obilježavaju svoju 75. godišnjicu postojanja 2023. U doba digitalne distribucije i glazbenih servisa, lijepo je vidjeti da ljudi i dalje njeguju tradiciju kupnje fizičkih primjera glazbe.”

“Nakon što su CD-ovi gotovo tri desetljeća u potpunosti dominirali fizičkom prodajom glazbe, malo tko je vjerovao da se vinilske ploče ovako mogu vratit u modu.” zaključuje Kim Bayley, direktorica Entertainment Retailers Associationa i dodaje da je ovo prijelomni trenutak za glazbenu industriju.

Vezani članci
Turn Up The Bass: 20 godina rave scene gluhih (Deaf Rave) u novom dokumentarcu
‘Turn Up The Bass’ slavi 20 godina rave scene gluhih (Deaf Rave) i istražuje predrasude s kojima se zajednica suočava s mainstream elektroničkom scenom
‘Turn Up The Bass’ slavi 20 godina rave scene gluhih (Deaf Rave) i istražuje predrasude s kojima se zajednica suočava s mainstream elektroničkom scenom