Baner

Nezavisna scena ostaje bez zagrebačke Medike!

Četvrtak, 11 Svibanj 2017

Prostor bivše tvornice lijekova “Medika” zadnjih je deset godina jedan od ključnih centara nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu.


Utočište je to brojnih umjetnika/ca, kreativaca/ki, radnika/ca u kulturi, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca/ki. Ne treba zaboraviti činjenicu da je prostor Medike gradski prostor, gdje su programi pojedinih udruga i pojedinaca/ki korisnica financirani od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio vizualnog centra te drugih domaćih i inozemnih donatora, posljednjih deset godina sustavno zanemarivan u infrastrukturnom održavanju.Poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (krajnji rok je u utorak, 16.5.2017.). Ovaj dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme.

S obzirom na to da je dijalog između predstavnika organizacija i kolektiva korisnika/ca Medike i gradskih vlasti ignoriran, u petak je najavljena press konferencija na kojoj će se javnosti obratiti korisnici prostora Medika Sunčica Remenar, članica Autonomnog kulturnog centra ATTACK!, Miron Milić, akademski slikar i jedan od najuspješnijih hrvatskih umjetnika, Nikola Mijatović, predstavnik udruge Cirkorama i Sara Ercegović, glazbena umjetnica.

Dio AKC Medika bio je i tema naše izložbe "Kako izgledaju klubovi jutro poslije"!

Nezavisna scena ostaje bez zagrebačke Medike!