Skip to main content
  • 11.05.2017.

Mladi njujorški političar bori se za noćni život grada!

Stiže vijest o inicijativi njujorškog člana vijeća koji pokreće kampanju kojom bi se njegov grad pridružio praksi već implementiranoj u Londonu i Amsterdamu.


Od prvih klica u undergorundu, noćne ekonomije su u posljednjim desetljećima postale nezanemarivi dio monetarne i kulturne politike gradova, pa je tako član vijeća New Yorka Rafael Espinel za Gothamist napomenuo kako se nalazi u procesu slaganja prijedloga kao bi se stvorio ured za noćni život kojim bi predsjedao "noćni gradonačelnik (night mayor)". Uloga gradonačelnika bila bi zagovaranje noćne zabavne industrije i posredovanje u problemima koji sputavaju ili onemogućavaju umjetnike ili poduzetnike unutar branše. Ured bi imao funkciju raspetljavanja kompleksnog legalnog i birokratskog aparata i omogućavanja projektima orijentiranima na zajednicu da se napokon ukorijene i pokrenu.

Espinal je ulogu objasnio ovako: "Ono što bi po meni Ured trebao činiti jest pronaći načine kako bismo pomogli u stvaranju poslovno ljubaznog okoliša koji podržava noćni život. Želim biti siguran da nismo onaj grad gdje je sposobnost umjetnika da se izraze sputana birokracijom."

Ovaj prijedlog stiže nadahnut sličnim akcijama već provedenima u Europskim prijestolnicama noćnog života. Amsterdam je logičnom progresijom svoje vizionarske uloge na sceni bio prvi koji je stvorio ekvivalentnu poziciju 2014, kada je na nju postavio bivšeg promotora Mirika MIlana, kao posrednika između klubova grada i birokratskih ureda. U veljači je održan prvi Nacht voor de Nacht, novo uvedeni godišnji event koji je omogućio ulazak u 20 gradskih klubova za 15 eura. Prethodne godine londonski gradonačelnik Sadiq Khan dodijelio je ovu poziciju Night Czara Amy Lamé koja je preuzela brigu za noćnu ekonomiju i kulturu Londona, a paralelno se odvija i sličan plan u Manchesteru pod paskom osnivača Warehouse Projecta i Parklife Festivala.

Espinal napominje kako je sasvim svjestan važnosti DIY prostora kao vitalnih dijelova scene koji nemaju nužno sve licence i koji su u posljednjih nekoliko godina nasilno zatvarani pod sve većim legalnim pritiskom – poput Shea Stadiuma i Palisadesa. Rafael nastavlja: " Došli smo do točke gdje su jedine lokacije koje mogu preživjeti u gradu visokoprofilni noćni klubovi u Meatpacking četvrti ili četvrtima sa sličnim poslovnim modelima."

Ujedno zagovara i "razumnije politike noćnog života" i čak je i sastavio prijedlog zakona kojim bi se opozvao zloglasni i besmisleni "Cabaret Law" koji zahtjeva sasvim posebne dozvole za sve lokalitete gdje troje ili više osoba pleše u isto vrijeme. S punim pouzdanjem nada se da će njegov prijedlog biti saslušan još ove godine. Za kandidata za poziciju noćnog gradonačelnika nema još nikoga na umu, ali bi volio nekoga s "iskustvom pohođenja DIY lokaliteta".

Amsterdam, London i New York se mijenjaju u skladu s novim dobom svježom krvi na pozicijama moći i ljudima koji dolaze s njihovih ulica i klubova. Klub je institucija. Klub nisu samo zidovi, nije samo mrtvi beton i cigla, već ljudi, emocija i uživanje u zajedništvu i razmjeni. Pozdravljamo inicijativu i entuzijazam za dugi put koji čeka ovaj novi svježi komad NY legislative.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2