Skip to main content
  • 15.10.2023.

Nova koncertna dvorana -The Sphere- u obliku kugle u Las Vegasu ostavlja bez daha

Ideja o “kuglastoj” areni nastala je prije sedam godina od skice izvršnog direktora Madison Square Gardena Jamesa Dolana, a ona je tijekom godina provedena u djelo

Piše: 

Las Vegas je dobio najmoderniju arenu za glazbene i scenske izvedbe “The Sphere” koja dolazi u nesvakidašnjem dizajnu kugle točnije sfere koja je ovijena zasad najvećim LED ekranom na svijetu.

The Sphere” dolazi u proporcijama – 122 metara visine i 157 metara širine te prima 18 tisuća posjetitelja koji će unutar arene imati priliku doživjeti dosad neviđeni audiovizualni show koji nastaje s ekranom u gotovo 360° koji mjeri svega 15.000 m2  s rezolucijom od 16K.

Spektakl na video zidu prati 1600 zvučničkih kutija skrivenih iza LED panela, koje prati 300 mobilnih zvučnih jedinica. Kompletna dvorana ima sveukupno 167 tisuća pojedinačnih zvučnika. Uz to, svako sjedalo opremljeno je haptičkim uređajima za poseban doživljaj.

S vanjske strane arene, nalazi se milijun i dvjesto tisuća LED dioda veličine hokejaškog paka koje se mogu programirati za stvaranje dinamičkih i kolosalnih prikaza slike. Otkako je Arena otvorila svoja vrata, na najvećem LED ekranu na svijetu se konstantno vrte projekcije – bilo da su imitacija sunca, mjeseca, lopti, emojija ili pak nečega trećeg.

Čast otvaranja “The Sphere” arene je pripala kultnom irskom bendu U2 koji će u najnovijoj atrakciji Las Vegasa odraditi 25 koncerata do kraja godine. Novootvorena Arena, u svom programu do kraja godine osim koncerata U2-a nudi i 4D prikazivanje dokumentarnog filma “Postcard from Earth” redatelja Darrena Aronofskyja.

Vrijednost izgradnje nove arene je gotovo 2.3 milijarde dolara, a dovršetkom gradnje “The Sphere” je zauvijek promijenila panoramu Las Vegasa. Nakon Amerike, Madison Square Garden planira “The Sphere” arenu izgraditi u drugim dijelovima svijeta. Prema najavama kompanije, prva slijedeća bi trebala biti izgrađena u Londonu.

sea star desk
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
dobar house mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju