Skip to main content
  • 15.10.2023.

Tangerine Dream – elektronički bend koji nadživljava prolaznost vremena

Bend s više od pet desetljeća futurističkog pristupa

Piše: 


Davne 1967. Edgar Froese je osnovao bend Tangerine Dream, koji se smatra jednim od pionira elektronike. Bend postoji više od pet desetljeća, a u svom dugom životnom vijeku izmijenio je brojne članove, no njegov osnivač Edgar Froese je bio konstanta. Njemački virtuoz je predvodio Tangerine Dream do svoje smrti 2015., ali na njegovu želju bend je nastavio djelovati i posthumno.


Foto Melanie Reinisch

Tangerine Dream je prošao izuzetan put od svojih početaka u berlinskoj underground sceni kasnih 60-ih, do stjecanja statusa ikona suvremene glazbe. Njihova glazba je zasjala u poznatim filmovima poput "Risky Business" te je čak pronašla put do video igara poput "Grand Theft Auto V". S impresivnim katalogom od preko 150 albuma, bend je prolazio kroz različite glazbene faze, od eksperimentalnih početaka do strukturirane elektronike sedamdesetih i osamdesetih godina. Elektronika, progresivna elektronika, ambijentalna glazba, new-age, krautrock samo je dio Tangerine Dream repertoara.

Njihov rad s elektroničkom glazbom i izdavačkom kućom Ohr, rezultiralo je albumima koji su imali ključnu ulogu u razvoju njemačke glazbene scene poznate kao kosmische Musik (kozmička glazba). Albumi objavljeni u 1970-ima poput “Virgin Years”, “Phaedra” i “Rubycon” osim komercijalnog uspjeha i osvajanja top ljestvica, imali su važan značaj po pitanju glazbene tehnologije i istraživanja svih mogućnosti sintisajzera i sekvencera.

Istaknuti dio naslijeđa Tangerine Dreama su i glazbeni doprinosi filmovima, čime su obogatili filmske iskustva diljem svijeta. Filmovi poput "Thief", "Near Dark" i "Sorcerer" ostaju zapamćeni po njihovoj glazbi. Zanimljivo, popularna serija "Stranger Things" privukla je pažnju svojom glazbom, koja podsjeća na legendarni elektronički zvuk benda iz 80-ih.

Članovi Tangerine Dreama su na soundtrack popularne serije odgovorili su neobičnim potezom, tako što su oni obradili špicuStranger Thingsa” s ciljem "uništenja prostorno-vremenskog kontinuuma". Obrada je postala apsolutni hit i nadmašila je original po pitanju brojki na streaming platformama.

Danas, gotovo deset godina nakon smrti osnivača Edgara Froesea, bend predvodi njegov dugogodišnji učenik Thorsten Quaeschning koji nastavlja provoditi vizije svog učitelja. Thorsten Quaeschning zajedno s Hoshiko Yamane i Paul Frickom čine Tangerine Dream koji je dovršio započete projekte Edgara Froesea te su krenuli u daljnje istraživanje futurističkih zvukova elektroničke glazbe.

Jednom prilikom Thorsten Quaeschning je izjavio kako je rad na glazbi iznimno važan, ali provođenje želje Edgara Froesea, da Tangerine Dream njega nadživi i uđe u svojevrstno glazbeno “kvantno carstvo”, još važnije.

sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk