Skip to main content
  • 15.10.2023.

Festival 7001 koji je koristio bunkere iz Drugog svjetskog i Hladnog rata kao kulisu

Od tvoraca 5001 festivala, nastao je 7001 festival

Piše: 


Kako napušteni prostori iz doba drugog svjetskog rata i hladnog rata po Njemačkoj ne bi zjapili prazni, grupa lokalnih aktera s berlinske scene odlučila je iskoristiti potencijal bivših vojnih lokacija. Jedan od njih je “Objekt 7001” koji je postao poprište trodnevnog festivala.

Objekt 7001” je bivši vojni kompleks koji se nalazi nedaleko od Berlina, koji se izgradio za vrijeme drugog svjetskog rata, a njegovim završetkom preuzela ga je zloglasna Stasi tajna policija Njemačke Demokratske Republike.

Kompleks je bio jedan od najzaštićenijih u cijeloj bivšoj Istočnoj Njemačkoj, a nalazio se u gustoj borovoj šumi te je izgledao kao najobičniji vojni poligon, no podno njega se nalazio bunker najveće sigurnosti spreman za nuklearni napad.

Trodnevni 7001 festival je bio limitiranog kapaciteta te je iskoristio vizuru građevina u kompleksu kao kulisu za pozornice. Na glavnoj pozornici smještenoj u predvorju ulaza u bunker drmao je techno, a na jednom dijelu “vojnog poligona” smjestila se ambijentalna pozornica.

Antigone, DVS1, FJAAK, Francois X, Shlømo su samo djeličak postave koja je nastupila na 7001 festivalu koji se održao prije nekoliko godina, no fotografije i video snimke DJ setova s njega tek su nedavno dospjele na internet i društvene mreže.

 

sonus 2
sonic mobile
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.