Skip to main content

Palestinska DJ-ica Sama Abdulhadi puštena na slobodu

Palestinska DJ-ica Sama Abdulhadi puštena je uz jamčevinu u nedjelju, ali vlasti su joj zabranile putovanje izvan zemlje, nakon što je zadržana više od tjedan dana u zatvoru.

Piše: 


Abdulhadi je uhićena 28. prosinca nakon što je snimila privatni performans za Beatportovu serijal "Residence" u svetištu proroka Mosesa, lika koji se poštuje u islamu, židovstvu i kršćanstvu.

Prema priopćenju za javnost, događaju je prisustvovalo samo 30 prijatelja, rođaka i članova produkcije koji su radili na produkciji i imali odobrenje Palestinske uprave i Ministarstva turizma.

Internetska peticija kojom se traži njezino puštanje dobila je preko 100 000 potpisa, a podijelili su je istaknuta aktivistica za građanska prava Angela Davis, kao i glazbenici Brian Eno i Roger Waters.

Iako protiv nje nije podignuta optužnica, vodi se optužba za obečašćenje svetog mjesta i vjerskih simbola te kršenje mjera lockdowna uslijed koronavirusa, navodi se u izvješćima. Mogla bi dobiti do dvije godine zatvora.

U međuvremenu će joj biti zabranjeno putovanje izvan palestinskih teritorija. Trenutno ima prebivalište u Europi.

U peticiji koja poziva na njezino puštanje kaže se da "Ministarstvo turizma snosi punu odgovornost za donošenje odluke o dopuštanju održavanja koncerta" te da se Abdulhadi "pretvara u žrtveno janje i odgovara za zločin koji se nije dogodio i koji ona nije počinila."

Abdulhadi je u izjavi rekla:Dobro sam i željela bih zahvaliti svima koji su se založili za moju situaciju i zatražili moje hitno puštanje na slobodu. Preplavljena sam podrškom kolega glazbenika, umjetnika, aktivista i cijele glazbene zajednice. Želim zahvaliti svima koji su me podržali. U ovom trenutku samo želim provoditi vrijeme sa svojom obitelji. "

U izjavi Beatporta, mrežne platforme za elektroničku glazbu koja je organizirala zabavu, kaže se "Abdulhadi je to pismeno odobrio generalni direktor palestinskog Ministarstva turizma." Dodao je da je mjesto redovito dostupno za iznajmljivanje, a u prošlosti je bilo domaćin nekoliko glazbenih događaja.

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2