Skip to main content

Palestinski prosvjed protiv glazbenog rejva pretvara se u antiizraelski skup

Snage sigurnosti Palestinske uprave uhitile su Samu Abdulhadi, prvu palestinsku žensku DJ-icu techno-glazbe, zbog održavanja koncerta u Nabi Musi, gdje muslimani vjeruju da je Moses pokopan.

Piše: 


Uz staje za konje i skladišne ​​prostore, to mjesto uključuje pansion sa 100 soba, niz dvorana i džamiju. Saga o glazbenoj zabavi u Nabi Musi u blizini Jerihona u petak je poprimila novi pomak dok su Palestinci organizirali antiizraelski prosvjed na mjestu smještenom između Jeruzalema i Jerihona.

Prkoseći ograničenjima COVID-19, stotine Palestinaca iz istočnog Jeruzalema i Zapadne obale okupile su se na tom mjestu kako bi prisustvovale molitvi u petak. Nakon molitve, Palestinci su organizirali prosvjed protiv "obečašćenja" lokacije i skandirali protuizraelske i protužidovske parole.

Kontroverza je započela prošlog vikenda, kada su brojni Palestinci prekinuli glazbeni koncert koji je organizirala Abdulhadi uz dozvolu Ministarstva turizma. Palestinci su optužili Abdulhadi i njezine prijatelje da su "obesčastili" svetište održavajući plesnu zabavu i poslužujući alkohol. Njezina obitelj negirala je navode, napominjući da događaj nije održan u džamiji.

Dokumentarni film: Rave scena palestine
5 setova palestinske techno kraljice Sama Abdulhadi

Sud Palestinske uprave u Jerichou DJici je odredio pritvor od 15 dana pod optužbom da je "obesčastila" sveto mjesto i "vrijeđala" osjećaje muslimana. Do sredine subote više od 95 000 ljudi potpisalo je internetsku peticiju kojom se poziva Palestinsku upravu da pusti Abdulhadi na slobodu. Dvoje visokih dužnosnika PLO-a, Saleh Rafat i Tayseer Khaled, pridružili su se nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava tražeći puštanje mlade žene.

Istražna komisija koju je formirala vlada PA-a za istragu okolnosti u vezi s incidentom smatrala je Ministarstvo turizma odgovornim za izdavanje dozvole za održavanje koncerta na tom mjestu. Komisija je također smatrala organizatore događaja odgovornim za nepridržavanje ograničenja u vezi s koronavirusom i za neprihvaćanje "važnosti i osjetljivosti" Nabi Muse.

Povjerenstvo je, osim toga, smatralo Ministarstvo vjerskih poslova odgovornim za propust da na to mjesto postavi stražare kako bi "spriječili neovlaštene strane" da uđu na njega. Povjerenstvo je preporučilo pokretanje pravne akcije protiv "svake osobe osumnjičene za kriminalno sudjelovanje" u incidentu, uključujući izgrednike koji su divljali na lokaciji, uništavajući namještaj i ostalu opremu.

dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web