Skip to main content
  • 19.10.2021.

Prijavite projekte na HDS BTL natječaj!

Hrvatsko društvo skladatelja dana 18. listopada 2021. raspisalo je natječaj za stimulaciju glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja popularne glazbe iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije.

Piše: 


I.    Hrvatsko društvo skladatelja (dalje: HDS) Natječajem podupire aktivnosti hrvatskih glazbenika, glazbeno stvaralaštvo i glazbene manifestacije iz sredstava prikupljenih na ime prava na naknadu za reproduciranje za privatno ili drugo vlastito korištenje, sukladno članku 32. i 167.a stavku 4. Zakona o autorskim i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07, 80/11, 141/13, 127/14 i 62/17).

II.    Cilj Natječaja je poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo u područjima tradicionalne i suvremene zabavne ili popularne glazbe, tradicionalne i alternativne rock glazbe, elektroničke i urbane klupske glazbe, novokomponirane glazbe narodnog ili etno izričaja (klape, tamburaški sastavi i sl.) te poduprijeti festivale, smotre, natjecanja ili koncerte navedenih vrsti glazbe na način kojim se stimulira kvaliteta i izvrsnost.

III.    Cilj iz članka II. ostvarit će se:
    Sufinanciranjem postojećih umjetničkih relevantnih festivala, smotri i natjecanja koji promoviraju hrvatsku glazbu koja je predmet ovog Natječaja.

    Dodjeljivanjem novčanih nagrada autorima koji sudjeluju na određenim glazbenim manifestacijama, bilo odlukom žirija ili temeljem broja izvedbi prema podacima Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP)

    Organizacijom smotri ili natjecanja s dodjelom nagrada i/ili objavom nosača zvuka za mlade glazbenike, posebice u glazbenim područjima gdje takva natjecanja ne postoje.

IV.    Prilikom odlučivanja o sufinanciranju, vodit će se računa o stilskoj raznolikosti i ravnomjernoj zemljopisnoj zastupljenosti natjecatelja. Natjecatelji se moraju pridržavati propisa o zaštiti autorskih i srodnih prava.

I.    Natjecatelji su dužni podnijeti HDS-u detaljan umjetnički, organizacijski i financijski opis projekta za koji traže sufinanciranje te opis dosadašnjeg rada kojim dokazuju relevantnost i postignuća prijavitelja. Prijave se podnose e-mailom na adresu hds.natjecaj@hds.hr do dana 19. studenoga 2021. u 12 sati. (U slučaju da je dokumentacija veća od 10 MB prijavu molimo poslati putem servisa kao što je WeTransfer).

II.    HDS može uvjetovati dodjelu potpore određenim izmjenama u projektu, suradnjom u medijskom predstavljanju, sudjelovanjem svojih predstavnika u žiriranju, dodjeli nagrade i slično.

III.    Fond Natječaja iznosi 350.000,00 kuna. HDS pridržava pravo da ne raspodijeli cijeli iznos. HDS će od dobitnika potpore tražiti financijsku i programsku dokumentaciju o utrošku dobivenih sredstava.

IV.    Odluku o dobitnicima potpore donijet će Skupština predstavnika HDS-a na prijedlog Stručnog povjerenstva sastavljenog od istaknutih skladatelja i drugih umjetnika odgovarajućeg područja najkasnije do 13. prosinca 2021. godine, o čemu će se javnost obavijestiti putem interneta.

Nevezano za HDS, trenutno su aktualni i natječaji Ministarstva kulture i medija RH za javne potrebe u kulturi i razvoj publike. Više info ovdje.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2