Skip to main content
  • 17.09.2020.

Regionalni Zoom: Filip Fisher

Filip Fisher je u glazbenoj industriji nepunih 15 godina, a trenutno živi i stvara u Beogradu.

Piše: 


Karijeru je počeo u rodnom Somboru, a najveću motivaciju dobio 2008. na Red Bull Music Academy koju je vodio Marko Gramophonedzie. Poslije toga krenuo je njegov interes za produkcijom, a prvo izdanje je uslijedilo brzo poslije toga.

"Sjećam se, bilo je vrlo teško tad doći do neke etikete, ali osjećaj kada je izdanje napokon izašlo na Beatportu nikada neću zaboraviti."

Sa 20 godina se preselio u Novi Sad u potrazi za nekim novim partijima i da bude bliže ozbiljnijim izvođačima i iskusnijim kolegama. Ubrzo se prikljucio ekipi sa Radio As Fm i zabilježio svoj prvi ozbiljniji nastup na Exit Festivalu 2014. godine.

2015. godine se preselio u Beograd i tada je znao da će glazba postati njegova životna karijera. Kao posljedica toga osniva izdavačku kuću "The Purr" sa dugogodišnjim prijateljom Jelly for The Babies gdje su potpisali preko 250 izvođača u posljednjih šest godina i dobili su podršku nekih najpoznatijih svjetskih Deep House DJ-a i producenata poput Lee Burrigde, Sebastien Leger, Hernan Cattaneo, Eelke Klain, Black Coffee i mnogih drugih.

Zvuk Filipa Fishera je dosta evoluirao kroz sve ove godine rada. Bilo je tu i progressivnog zvuka, koji je posijle prešao u neki melodični minimal deep tech zvuk, a sada je tu negdje između melodičnijeg Deep house i Melodic house / Techno žanra. Neki od najzapaženijih etiketa za koje je potpisao su Natur Viva, Dear Deer, LW Recordings, Sea of Sand, I Am Different, te se nekoliko puta našao u Top 10 na Beatport chart listama. Polako su krenuli regionalni i internacionalni nastupi, a izdvaja D-Edge Sao Paolo, Fosfobox Rio De Janeiro, Marquee New York, Club NL Amsterdam Dance Event, Kremil Lisabon, Sound Factory Zagreb, Orevche Beach Ohrid i Silver & Smoke Sarajevo.

Krajem prošle godine se priključio sjajnoj organizaciji TIME:CODE, gdje su ugostili neke od sjajnih domaćih izvođača poput Lawrence Klein, Coeus, TKNO, Space Motion, Andrew Meller, ali i neke od svjetskih imena poput Adana Twins, Denis Horvat, Hidden Empire, na nekim jedinstvenim lokacijama poput Beli Dvor, Kinoteka, Avala Toranj, Spomenik Pobednik, Botanicka Basta, Gardos, a sada je plan i da se udruže sa regionalnim promotorima i promocijom drugih kultura i lokacija od povijesnog značaja.

"Mislim da regionalna scena zaista ima puno izvođača koji mogu da stanu rame uz rame uz bilo koje ime sa svjetske scene. Neka imena koja bih volio spomenuti su Milos Vujovic, RanchaTek, Coeus, Forniva, Nebs Jack, Andrew Meller, Ilija Djokovic, Petar Dundov, DJ Jock, Reblok, Mene, koji prosto briljiraju sa produkcijom i DJ nastupima. Volio bih spomenuti i neke mladje DJ-e i producente koji tek sad pronalaze svoj put u muzici, a to su Nemo, Hobin Rude, Umique, Illusory, Vietmens."

U ovo doba korone, koje je pokosilo mnoge glazbenike nada se da će se organizatori i promotori više okrenuti domaćem line up-u, a publika više podržati iste, a ne samo čekati neka velika imena da bi izašli iz svojih domova.

"Podrška nam puno znači u ovim momentima, bilo sa kupovinom karte za neki od narednih događaja ili kupovinom nove trake ili prosto jednim klikom PLAY na Spotify-u."

Prije nekoliko mjeseci je otvorio Svaštara Concept Bar u Beogradu, gdje se bave kreativnim stvarima, pozivaju i otvaraju vrata raznim umjetnicima, kreativcima i glazbenicima. U planu je i otvaranje ”Night Shift Belgrade” škole za mlade DJ-e, producente i entuzijaste koji žele sa Filipom i ekipom proći svoje prve korake u muzickoj industriji.

"Zasta je prelijep osjećaj kada možeš prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije i osobno smatram da će to biti moja "penzija" kada se umorim od nastupa i produkcije glazbe."

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk