Skip to main content
  • 29.05.2023.

Ruši se najveća napuštena tvornica na svijetu koja je bila epicentar detroitskog techna

Detroitska tvornica automobila bila je kolijevka underground elektroničkih partyja u posljednjem desetljeću prošloga stoljeća

Piše: 

 

Packard Automotive Planctje najveća napuštena tvornica, izgrađena 1903. i prostire se na više od 325 tisuća metara kvadratnih. Jedan od najpoznatijih “spomenikaDetroita je napušten od 1962., a svoj novi život dobiva tijekom 90-ih godina. Ipak, u svom drugom stoljeću života, Packard Automotive Plant je pred rušenjem i odlaskom u povijest.


Foto Helmut Ziewers

Nakon što je gotovo tri desetljeća tvornica bila napuštena, 1990-ih godina Packard Automotive Plant postaje epicentar detroitskog techno pokreta. Iz tjedna u tjedan, tisuće partijanera okupljalo se na ilegalnim raveovima u tvornici koji su privlačili DJ-eve iz svih krajeva svijeta.

Jedni od prvih javnih događaja u Packard Automotive Plantu su bili Richie Hawtinovi Spastik partyji, koji su se krenuli održavati 1994. Upravo na plesnim podijima u tvornici, Richie Hawtin je predstavio svoj pseudonim Plastikman, a kako je izgledao jedan od partyja legendarni DJ je prije nekoliko godina podijelio na svojim društvenim mrežama.


Foto Hemmings.com

Partyji i raveovi koji su se održavali u Packard Automotive Plantu su privlačili cijelu generaciju ljubitelja elektorničke glazbe. S jedne strane tvornice promotor Poor Boy je gurao house scenu i priču, a s druge strane su bili legendarni promotori Gabe Szakal i Dean Major of Syst3m koji su pomicali granice iz partyja u party. Značajni akteri tog vremena ističu kako im je jedino važno bilo da se svira dobra muzika i da bude dobar party s odličnim DJ-evima.

Tijekom 2000-ih Packard Automotive Plant ponovno pada u zaborav, tvornica postaje sve zapuštenija i njeno strukturalno stanje se narušava. Problemi sa vlasništvom i papirima usporavaju bilo kakvu mogućnost renovacije ili prodaje tvornice zainteresiranim investitorima koji su željeli sačuvati poput vlasnika Tresora, koji je prije nekoliko godina bio zainteresiran u oživljavanje tvornice i prostora.


Foto musicorigins.org

Nažalost u 2022. krenula je prva runda rušenja, koja se nastavila kroz 2023. sve do svibnja kada je privremeno zaustavljena. Do kraja godine detroitska vlast planira nastaviti s rušenjem Packard Automotive Planta, no tvrde da će ostaviti nekoliko građevina kako bi sačuvali djeličak povijesti grada.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2