Skip to main content
  • 29.05.2023.

Ruši se najveća napuštena tvornica na svijetu koja je bila epicentar detroitskog techna

Detroitska tvornica automobila bila je kolijevka underground elektroničkih partyja u posljednjem desetljeću prošloga stoljeća

Piše: 

 

Packard Automotive Planctje najveća napuštena tvornica, izgrađena 1903. i prostire se na više od 325 tisuća metara kvadratnih. Jedan od najpoznatijih “spomenikaDetroita je napušten od 1962., a svoj novi život dobiva tijekom 90-ih godina. Ipak, u svom drugom stoljeću života, Packard Automotive Plant je pred rušenjem i odlaskom u povijest.


Foto Helmut Ziewers

Nakon što je gotovo tri desetljeća tvornica bila napuštena, 1990-ih godina Packard Automotive Plant postaje epicentar detroitskog techno pokreta. Iz tjedna u tjedan, tisuće partijanera okupljalo se na ilegalnim raveovima u tvornici koji su privlačili DJ-eve iz svih krajeva svijeta.

Jedni od prvih javnih događaja u Packard Automotive Plantu su bili Richie Hawtinovi Spastik partyji, koji su se krenuli održavati 1994. Upravo na plesnim podijima u tvornici, Richie Hawtin je predstavio svoj pseudonim Plastikman, a kako je izgledao jedan od partyja legendarni DJ je prije nekoliko godina podijelio na svojim društvenim mrežama.


Foto Hemmings.com

Partyji i raveovi koji su se održavali u Packard Automotive Plantu su privlačili cijelu generaciju ljubitelja elektorničke glazbe. S jedne strane tvornice promotor Poor Boy je gurao house scenu i priču, a s druge strane su bili legendarni promotori Gabe Szakal i Dean Major of Syst3m koji su pomicali granice iz partyja u party. Značajni akteri tog vremena ističu kako im je jedino važno bilo da se svira dobra muzika i da bude dobar party s odličnim DJ-evima.

Tijekom 2000-ih Packard Automotive Plant ponovno pada u zaborav, tvornica postaje sve zapuštenija i njeno strukturalno stanje se narušava. Problemi sa vlasništvom i papirima usporavaju bilo kakvu mogućnost renovacije ili prodaje tvornice zainteresiranim investitorima koji su željeli sačuvati poput vlasnika Tresora, koji je prije nekoliko godina bio zainteresiran u oživljavanje tvornice i prostora.


Foto musicorigins.org

Nažalost u 2022. krenula je prva runda rušenja, koja se nastavila kroz 2023. sve do svibnja kada je privremeno zaustavljena. Do kraja godine detroitska vlast planira nastaviti s rušenjem Packard Automotive Planta, no tvrde da će ostaviti nekoliko građevina kako bi sačuvali djeličak povijesti grada.

sven desk
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.