Skip to main content
  • 26.03.2024.

Siva zona produciranja – poznati DJ otkrio kako koristi AI za sempliranje starih traka

Jedan od najpopularnijih britanskih DJ-eva u posljednje vrijeme, na svojim društvenim mrežama, posebice YouTubeu redovito kreira sadržaj vezan uz produkciju, nastupe i kompletni “tour life” glazbenika.

Piše: 

James Hype je prije nekoliko dana objavio novu traku “Wild” koja se odmah našla na vrhu Beatportovih ljestvica. Povodom objave nove trake, britanski DJ i producent je snimio video u kojem dekonstruira Wild” te objašnjava proces prilikom stvaranja svog novog hita. Posebno se osvrnuo na vokale trake, koje je semplirao pomoću umjetne inteligencije.

“Našao sam stare vokale Jodecija koji su mi se svidjeli. No kako ne možeš koristit nečije vokale u svojoj pjesmi bez da im ne promjeniš aranžman u svojoj verziji ili dobiješ dopuštenje za korištenje, treba biti kreativan” objašnjava James Hype koji zatim otkriva kako mu je umjetna inteligencija uvelike pomogla u tom problem.

“Nemam kontakt s nikim iz Jodecija ili njihovog menadžmenta, niti znam ikog tko može pjevati kao oni. Ali, zato postoji stranica Audimee koja generira AI glasove i vokale. Tako da sam originalni vokal ubacio u umjetnu inteligenciju koja mi je generirala nove vokale slične originalu.” objašnjava britanski DJ i producent koji zaključuje kako ovo nije reklama za taj specifični program, već da ih ima pregšt sličnih koji rade na isti način.

Reakcije na video dekonstrukcije James Hypeove trake su uvelike podijeljeni, dok su brojni akteri sa scene poput Dipla, Meduse, Nicky Romera zaključili kako treba koristit svaki dostupni alat pri stvaranju glazbe, fanovi su ipak ostali skeptični oko ovog načina sempliranja te povukli tezu o tome gdje prestaju autorska prava.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk