Skip to main content
  • alt
  • 12.09.2015.

Stiže filmska biografija Nine Simone

Eunice Kathleen Waymon poznatija je na sceni pod umjetničkim imenom Nina Simone, a u srcima kao vlasnica jednog sasvim specifičnog glasa.

 
Dama koju smo izgubili 2003. bila je pjevačica, kantautorica, pijanistica, gorljiva nesalomljiva aktivistica za građanska prava i ujedno vlasnica Grammyja.
 
Iako je ukorijenjena u jazzu, Nina je voljela nazivati ono što radi “crnačkom klasičnom glazbom”. Prste i glas smo nalazili zapetljane u svemu od jazza, soula, rythm ‘n’ blues-a, gospela i svih onih elemenata u koje je neminovno posegnuo svaki old school elektroničar u jednom periodu karijere. 
{youtube}q9Lll3Ql5Pg{/youtube}
 
High Priesteess of Soul imala je boju glasa koja je jednako lako prenosila ekstremnu radost kao i duboku melankoliju i ova sposobnost preslikavala je događaje u privatnom životu u kojem je Nina živjela s bipolarnim poremećajem, koji je dijagnosticiran već sredinom 60-ih, ali nije službeno potvrđen sve do nakon smrti 2004.
 
Nina glazba obilježila je čitav jedan kulturni period, utisnula svoj specifiči pečat i nastavila nadahnjivati generacije umjetnika nakon nje koji su nastavili graditi na predlošcima koje je ostavila. Beskonačno mnogo posveta i remikseva, glasa zarobljenog na elektroničku podlogu ili sampliranih elemenata pjesama kasnije, napokon je ovdje i dugo odgađani projekt biografskog filma.

alt

 
Ninu u filmu utjelovljuje glumica Zoe Saladana i prve projekcije će se održati u Americi ovoga prosinca. Kao originalna Nina za ulogu je prvo 2010. bila razmatrana Mary J. Blige, da bi kasnije bila zamijenjena. Neki su kritizirali promjenu gumice jer je Saldana navodno presitna i presvjetloputa da bi na velikom platnu prenijela Nininu veličinu. No ovo nije bila jedina zavrzlama koja je bacala štapove u žbice. Cynthia Mort, koja je film napisala i režirala, u međuvremenu je i tužila produkcijsku kuću koja je navodno otela film. No jednostavnog iskrenog naziva “Nina”, film će ipak sjesti u mrak kino dvorana, ostavljajući sve sitne svađe postrance jer je cilj posvete i naklona nečijem životu i radu ipak mnogo vrijednija misija.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2