Skip to main content
  • 8.02.2016.

Struka i politika tuku po elektroničkoj glazbi – KS oštro reagirala!

Za splitski HDZ luđaci su oni šta organiziraju elektroničke festivale u pulskoj Areni, pa tako i splitskim Zlatnim vratima ili na Peristilu.

Piše: 


Donosimo reakciju Klubske scene na jučerašnju objavu za medije koju je poslao splitski HDZ, a ista je objavljena na portalima Dalmacija News, Slobodnoj Dalmaciji i Dalmatinskom portalu.

U 21. stoljeću netko tko sebe naziva političkom strankom, vlada državom i predstavlja splitski ogranak, poslao je objavu za medije u kojoj oštro napada gradonačelnika Splita Ivu Baldasara koji je dopustio da se u staroj gradskoj jezgri organizira karnevalski party gdje su nastupali domaći i svjetski DJ-i. Party je nažalost prekinut ranije od predviđenoga, točnije u 21 sat, navodno zbog glasne glazbe.
{youtube}9uIL-AHVgsU{/youtube}

Radi se o dvije lokacije, točnije ispred i u samoj Dioklecijanovoj palači – Zlatna vrata i Peristil. Koliko se sjećamo Peristil je uvijek bio poprište najboljih karnevalskih partija zlatne generacije splitskih partijanera s kraja 90-tih i početka novog tisućljeća i tada se konzervatori nisu bunili. Partiji su se tada održavali utorkom kao "krnjouse party". Tako je i Slobodna Dalmacija davne 2001.g. pisala slijedeće: "Već tradicionalno, jedan od najjačih događaja Spli’skoga krnjevala, Krnjouse party na Peristilu bjesnio je sve žešće, što se približavala ponoć, uz peglu D.J. Gadaffija, D.J. Jake i D.J. Herberta".

Maškarada po mjeri grada 2003.g., piše Slobodna Dalmacija

Po nama je fatalna greška organizatora da izuzme party i premjesti ga s pokladnog utorka na subotu, čime je to bio jedini događaj takve vrste spornog dana i automatski se doveo u situaciju da cijeli grad prijavljuje buku i negoduje zbog glasne glazbe. Da se ovaj party dogodio 9.2. u utorak kada je i oduvijek bio Carnival/krnjouse party u gradu odnosno splitske maškare, sigurni smo da nitko iz grada ne bi reagirao na techno party Zlatna vrata, kao ni onaj peristilski, budući da bi u gradu bio šušur i koncerti na svim lokacijama i teško bi netko izuzeo party i prijavio, kada bi buke bilo u cijelom gradu od Rive, do Pjace, Prokurativa itd.

Foto: Slobodna Dalmacija

Činjenica je da su pojedini građani negodovali zbog buke, ali prema riječima organizatora Miljena Chovana "policija nije zaprimila ni jednu prijavu", te da građanima Splita ta glasna glazba nije smetala posljednje 3 godine za vrijeme održavanja festivala Ultra Europe, kad su uredno inkasirali par tisućica eura za različite usluge počevši od najma stanova, do transfera i ugostiteljskih usluga, a sada kada nema prihoda od toga partiji im smetaju. Kada netko uz mali budžet pokušava održati tu scenu aktivnom u zimskim mjesecima, javljaju se duhovi iz prazne gradske jezgre, konzervatori, adezeovci i druge spodobe kojima, pazite u 21. stoljeću smeta što se jedan svjetski pokret – elektronička glazba održava u starim gradskim zidinama.

I da se vratimo na našu temu zbog koje smo i započeli ovaj članak. Nedopustiva je izjava za medije koju su jučer odaslali iz HDZ-a, a glasi: "Uza svu silnu vojsku savjetnika, stručnih službi i turističkih djelatnika odobriti plan da toliki decibeli tuku po takvom spomeniku nulte kategorije u najmanju ruku je nedogovorno. Čudimo se da takvo što može uopće nekome pasti na pamet, pa očekujemo osudu takvog djelovanja od strane struke. Zamislite da netko zatraži da se npr. techno party održava u pulskoj Areni – odmah bi ga proglasili luđakom!"
{youtube}xih8aiacRSk{/youtube}

Poštovani HDZ-ovci, jedno je Vaše poimanje današnje kulture i elektroničke glazbe, a drugo je realnost u koju Vi nikako da uđete. Onom biseru iz Vaše stranke koji je to izjavio evo i odgovora Klubske Scene:

"Neki od najboljih svjetskih elektroničkih festivala današnjice odvijaju se u spomenicima kulture – Outlook i Dimensions otvaraju svoja izdanja već godinama u pulskoj Areni, te se potom nastavljaju u tvrđavi Punta Christo Štinjan, Elektro Karneval u Puli održava se u pulskim podzemnim tunelima Zerostrasse, Moondance se održava u srednjovjekovnoj kuli Kamerlengo, klub Revelin koji je jedan od 100 najboljih klubova na svijetu se nalazi u istoimenoj dubrovačkoj tvrđavi, godinama se na tvrđavi Gripe organizirao festival elektroničke glazbe Atlantis, a i završni party Ultra Europe festivala održava se u tvrđavi Fort George na Visu. Činjenica je da netko tko se predstavlja za HDZ Split bi trebao malo bolje poznavati kulturu i prilike, a ne izlaziti vani s polupismenim i poluprovjerenim informacijama".
{youtube}479RBsJF3rM{/youtube}

"Jesu li po Vama onda luđaci onda i gradonačelnici Pule, Trogira, Dubrovnika, Visa, direktori Turističkih zajednica, župani, ministri u Vladi i ministar Turizma, vlasnici klubova i festivala koji su godinama ulagali da Hrvatska postane meka za poklonike ovog zvuka, da postane broj 1 destinacija za mlade i u tome prešiša daleko veće i bogatije poput Njemačke, Nizozemske i Španjolske".
{youtube}ekyJTORRyBc{/youtube}

Uživajte u elektroničkoj glazbi iz starih zidina dubrovačkog Revelina.
{youtube}Svw39vp1zL8{/youtube}

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2