Skip to main content
  • alt
  • 3.12.2014.

Surka beatboxa himnu u HNK

Glazbeni instrumenti su začin života, ali instrument koji ništa ne može nadmašiti je ljudski glas.

 
Tu i tamo se na sceni pojavi netko tko ima neobjašnjivu moć da samo svojim glasnicama stvori mala remek djela u real time, vama pred ušima, bez sati u studiju, bez pročišćavanja i bez pokušaja i pogrešaka.
{youtube}6aDsW-EGXuU{/youtube}
 
Ovu nesvakidašnju sposobnost ima naš Surka kojem kroz vene teče čisti beat. Punim imenom Ante Prgin, radi beatbox s mikrofonom i loop mašinama i stvara ciglice od kojih iz ničega nakon nekoliko minuta imate hipnotičku traku. Nema nikavih unaprijed nasnimljenih loopova, nikakve pomoći sampleova sa CD-a, mp3-a ili sekvencera. Samo zavidna kontrola vlastitog glasa.
 
Ante je multi-instrumentalist, bubnjar, pjevač, producent, inovator i sve ovo se na najbolji mogući način slijeva u lijevak beatboxa. Dajte mu jednu mašinu i mikrofon i dobit ćete savršen  funk,  regae,  dub,  dubstep,  drum&base,  afro beat,  house i techno.
{youtube}z5Sq-e_yCG8{/youtube}
 
Apsolutna koncentracija i osjećaj za estetiku zvuka navode nas na usporedbu sa svjetskim beatbox inovatorima poput Beardymana, DUB FX-a i Reggie Wattsa, a pred njim se, uz Terraneo, INmusic, Pula film festival, cro a porter i Rujan fest, otvara sve više festivalskih vrata.
 
No, projekt koji nam je posebno zapeo za oko bila je suradnja koju je ostvario sa Hrvatskom Narodnim Kazalištem povodom dodjele Nagrada hrvatskog glumišta. Ovdje je, na daskama koje život znače, uz Stanslava Kovačića na violončelu, mikrofon i loop mašinu, zamotao HNK na nekoliko minuta u tišinu pri izvedbi naše nacionalne himne u verziji kakvu do sada još niste čuli. 
{youtube}HUBxxSJJHa0{/youtube}
 
Tradicija je tradicija, ali ova subverzivna adaptacija iste za mlade i one koji se tako osjećaju u prvim desetljećima novog tisućljeća, čini se prikladnom i inspirativnom. Da je nikada prije u životu niste čuli i da vas za ovu melodiju ne veže stotina sjećanja morate priznati da bi i tada vaša reakcija bila vilica na podu.
 
dobar house desktiop
brejcha 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju