Skip to main content
  • 5.07.2018.

Ultra after u splitskom Hemingwayu – dan drugi

Ultra, super, mega, giga – sve su prefiksi koji naznačavaju da je nešto bolje od samo običnog, da je dapače fantastično pa je takva i nova Ultra za koju uzbuđeno čekaš da još jednom protrese Poljud.

Piše: 

Kao što znaš iz uvoda za prvi dan citiramo sami sebe temeljima važnosti ove istine: "After nije samo nastavak i rep onoga što slijedi, već postaje institucija sam za sebe, sa zasebnim pravilima, emocionalnim pejzažem i ušnim željama za neagresivno spuštanje nazad do svakodnevnog. After je za sve one koji razumiju da se dobre priče sastoje od uvoda vrhunaca i raspleta ". Pa tako kada ptice već grgljaju da bi procvrkutale pred zoru, svakoga jutra 7.,8., i 9. srpnja open air pozornica Hemingwaya otvara se kroz jutra s 18 domaćih i regionalnih glazbenika kao nastavak otpora Resistance floora.

Pa te u drugoj rundi nedjeljnog jutra od 4.30 do podneva 8. srpnja čekaju vještine Tomyja DeClerquea, Edgara Penga, Edy C-a, Juri Paika b2b Tome R i ispraćaj mjeseca uz Josipa Wolfa.

Tomy DeClerkque regionalac je iz susjedne ti Slovenije i tip kojem priznanje odaje i Pete Tong postavljanjem na svoj Essential Selection radio showu, koji iza sebe ima već nekoliko EP-ja na Coxovom Intecu i koji je stajao na pozornici Awakeningsa. Odrastao uz pogranične utjecaje talijanske elektronike još prije no što se slovenska scena pošteno probudila. Od početak sa 17 stigao je daleko, a MTV publika gledala je i spot za My Desire traku.

Edgar Peng trenutno živi i radi u Berlinu, a ako si čuo nešto od Turmspringera i RAS-a, to bi ti bili alternativni alisi gospodina. Uronjen u deep house, techno i electronicu, Edgar je izdanja posijao po labelima kao što su Tonkind, URSL, GGCR, a vrijeme je da se malo Berlinskog okusa posipa i po splitskoj zori.

Edy C. je službeno izvan glazbenog Edin Cipurković, techno i tech house gospodin rodom iz Šibenika kojeg zatičeš s vlasničkim papirima techno orijentiranog Decodeda i na minimal i tech sound koncentriranog Decoded Mini Recordsa. Ono što 38- godišnjak pušta danas mutirani je funky techno s tech house i elektro štukaturom, a voli uplesti i fini primalni tribal ritam koji postaje distinktivni zvučni popis u produkcijama. 2003. uz Azteca i Toma D Voxa nastaje Incognito Project koji stvara masu uspješnih izdanja za labele kao što su Bad Girls, Pitch, Omegaritam, Monoid, Bassethound i Cobra, a trake je pod svoje krilo uzimao i Cox za mix CD-e i objave pod Ministry of Sound jedrima.

Juri Paik razgranao se od Inteca, Terminal M-a i Primate-a do raznolikih kapilara techna i housea, a od ulaska u digitalno doba priznaje da najviše cijeni njemačku scenu, kako zbog kirurške produkcije tako zbog vrhunskih vizualnih identiteta. Iza aliasa skriveni Jurica Vuljan, klinac brodograditelja, umjesto na pučinu 90-ih je usmjerio pogled na makadamsku stranputicu DJ-inga i produkcije, gdje je elektronika spontano uhvatila rep punk/new wave djetinjstva proplesanoga negdje na  šarenom flooru splitskog kluba "Up & Down" krajem 90-ih godina prošlog tisućljeća.  Techno ga je ugrabio pod svoje i uz podršku tadašnjeg suradnika, kolege i prijatelja Inafa nastaje i prva produkcija za londonski Missile Records. U međuvremenu postaje i karika unutar koda Decoded Recordsa, dok simultano na hiperprodukciju samo odmahuje rukom i rola okom posvećujući se njenom suprotnom polu tihih istraživanja i eksperimenta i lutanjima u potrazi za nemoguće modernim basom.

U b2b setu pridružuje mu se Tomislav Abaza aka Tome R, rođeni Trogiranin koji se beznadno zakačio za elektroniku još u osnovnoj školi i kroz techno, house i tech house postao i supokretačka sila u pozadini Sit Down Recordingsa koji vjeruje u odabir sočnih traka za novu bujajuću Mediteransku scenu, koji vjeruju u kvalitetu trake, a ne kult ličnosti kroz soulful house, tech house, jazzu prikladne klavijature te duboke flowove kao podstruju.

Josip Wolf stiže iz Nove Gradiške, a najlakše bismo ga opisali kao inovatora u dolasku. O njemu ćete u budućnosti čuti još mnogo lijepih stvari na polju elektroničkog zvuka, jer njegova specijalnost je DIY elektronika. Radi kao DJ, producent i inovator, student je FESBa (trenutno boravi u Splitu zbog fakulteta), a ljubav prema elektronici i glazbi spojila se u ljubav prema elektroničkom zvuku. Nakon nekoliko godina DJ-inga, ulazi u produkciju, te izdanja na Beatality Records i Vortex-u, a nerijetko ćeš ga pronaći kao zamišljeno programira.

Nemoj doma nakon Ultre, tamo nema ništa nova, a floor je krcat! Enjoy i dobro nam došli na Ultru i pod zvjezdano nebo Hemingwaya!
 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk