Skip to main content
  • 24.11.2015.

Underworld – stiže prvi album nakon 6 godina

Dvostruku britansku bombu elektronike čine Karl Hyde i Rick Smith i čini se da gospoda planiraju povratak na velika vrata uz genijalnu elektroničku škripu.

 
Karl i Rick ne mare baš previše za pravila, za žanrovske razmeđe ili načine na koje bi elektronika trebala biti stvarana, konzumirana i kategorizorana, već imaju svoju razrezanu, presloženu, rastegnutu ispolirano usavršenu viziju sintetičkog.
 
Na svom vrhuncu UK elektronika se mijenjala munjevitom brzinom tako da je ne bi stigao ni Hrabri Sam, ali unatoč svemu neke točke su stajale čvrsto kao os kotača koji je vitlao oko nje. U specifičnom setu vještina Underworlda nalazi se nevoljkost žrtvovanja artističkog integriteta i uranjanje svake trake u duboku emociju i nešto empatično ljudski i bazično, spajajući i isprepličući putem niti techna, duba, trancea, Krautrocka, drum ’n’ bassa, ambient housea i čak bluesa.

 
Treći član Darren Emmerson napušta ih 2002 i iste godine izlazi LP/DVD "Everything, Everything" kao i prvi LP Underworlda kao dvojca " A Hundred Days Off". Naredne godine DMC Records izdaje antologiju hitova koja pokriva dekadu od 1992. do 2002.
 
2005. rodio se online projekt "Riverrun", koji je za cilj imao zaobići klasični sustav distribucije i promocije glazbe i donosio njihovu glazbu direktno fanovima, zaobilazeći promocije i turneje. Započeli su i vlastiti web radio show i ujedno producirali snimku četverosatnog showa Svena Vätha iz frankfurtskog Cocoona. Posljednji, osmi po redu, studijski album, glasnog naziva "Barking", izašao je 2010. a prethodili su mu: Underneath the Radar (1988), Change the Weather (1989), dubnobasswithmyheadman (1994), Second Toughest in the Infants (1996), Beaucoup Fish (1999), A Hundred Days Off (2002), Oblivion with Bells (2007).
 
I sve ovo nas ubrzanom autocestom vodi do današnjega dana kada zadovoljno najavljujemo novo ostvarenje, "Barbara Barbara, we face a shining future", koje će punom silinom udariti 18. ožujka 2016. a do tada svoju prednarudžbu možete položiti ovdje.

 

 
I što nas i Barbaru to u budućnosti čeka? Dvonotni bas koji otvara stvari preko neumornih udaraljki. Zatim u uho ulazi zavojita involucija struna i preuzima fini techno s južno američkim utjecajima, glasovi koji se rastaču u riffove uz tekstove koji služe kao intelektualni monolozi na koje možete tresti kosti u zamišljenoj onostranoj sferi.
 
Underworld tako u ožujku kreće na novu turneju i prikladno za sedam novih traka određuje i 7 europskih točaka na kojima će ih predstaviti. a na oboje okom kliznite niže i pozdravite alternativu hiperprodukciji. Je li vrijedilo čekati toliko ljeta i zima prosudite sami.

 
"Barbara Barbara, we face a shining future" tracklisting:
 
1. I Exhale
2. If Rah
3. Low Burn
4. Santiago Cuatro
5. Motorhome
6. Ova Nova
7. Nylon Strung
 
Ulaznice kreću u prodaju ovoga petka, na službenoj stranici Underworlda pa ako si baš planirao neki mali odmor od svijeta u ožujku izvoli klik ovdje.
 
17.03.16 Columbia Halle, Berlin, Njemačka
18.03.16 Maimarktclub, Mannheim, Njemačka
24.03.16 Roundhouse, London, VB
25.03.16 Roundhouse, London, VB
28.03.16 Oosterport, Groningen, Nizozemska
30.03.16 Cirque Royal, Brussels, Belgija
31.03.16 Paradiso, Amsterdam, Nizozemska
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2