Skip to main content
  • 10.11.2020.

Započele prijave na besplatne radionice RImiks identiteta

Započele su prijave na besplatne radionice projekta RImiks identiteta kojim se propituju glazbene zakonitosti tijesnih intervala Istre i Kvarnera, tj. sviranja na istarskoj ljestvici, koja je kao dio nematerijalne kulturne baštine uvrštena na listu UNESCO-a.

Piše: 


Projekt, koji provodi udruga Metamedij iz Pule i dio je programa Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, odvodi korak dalje od tradicije te kroz izradu neobičnih glazbenih instrumenata od industrijskog i elektroničkog otpada otvara vrata remiksiranju tradicionalnih zvukova.

Kako bi pripremili glazbenu podlogu za postavljanje zvučne instalacije na stubištu Exporta na Delti u prosincu 2020.g., u OKC-u Palach u Rijeci, na adresi Kružna 8, od 23. do 27. studenog organiziraju se radionice na kojima polaznici mogu naučiti više o tijesnim intervalima, izradi neobičnih instrumenata te remiksiranju. Ciklus radionica obuhvaća predavanja istaknutih umjetnika – Noela Šurana i Tina Dožića.

S obzirom na ograničeni broj polaznika radionica, obvezne su prethodne prijave popunjavanjem on-lineobrasca, koji je objavljen na web stranici rijeka2020.eu.

Rok za prijavu je do 17. studenog ili do popunjena mjesta, a polaznici mogu odabrati u kojim će radionicama sudjelovati. Radionice su otvorene za sve dobne skupine, a posebno se preporučuju mladima od 15 do 30 godina.
 

Raspored radionica RImiks identiteta kroz dane

U ponedjeljak 23. studenog od 17.00 do 21.00 sat održavat će se radionica “Ventilatori oscilatori”na kojoj će polaznici naučiti izraditi svoje elektroničke instrumente od e-otpada. Koristit će se dijelovi odbačenih računala koji će postati oscilatori – osnovni izvori tona sintetizatora zvuka (engl. synthesizer). Točnije, stari ventilatori računala svojim će okretanjem proizvoditi tonove, a umrežavanjem više takvih ventilatora oscilatora polaznici će moći stvarati glazbene harmonije. Na radionici će se učiti i osnove lemljenja, čitanja elektroničkih shema i prenamijene elektroničkog otpada u bučne glazbene instrumente. Radionicu vodi Tin Dožić.

U utorak 24. studenog od 17.00 do 21.00 sat radionica “Ventilatori oscilatori” nastavlja se pod vodstvom Tina Dožića, uz praktični ali i terenski rad.

U srijedu 25. studenog od 18.00 do 20.00 sati slijedi prezentacija instrumenata i napjeva koju vodi Noel Šuran. Tijekom radionice će za polaznike biti organizirana i prezentacija glazbenog programa Ableton, koja će poslužiti kao DAW platforma za kombinaciju audio materijala i njihovo remiksiranje. Poželjno je da polaznici imaju već određena predznanja o radu u nekom DAW programu te da ponesu vlastito računalo s instaliranim programima u kojima se snalaze.

U četvrtak 26. studenog od 18.00 do 21.00 sat slijedi praktičan rad u grupama, snimanje i obrada materijala. Noel Šuran će u sklopu radionice ‘’Tijesni intervali Istre i Kvarnera’’ istražiti, eksperimentirati i improvizirati pjevanje i sviranje u ovom specifičnom glazbenom jeziku. Materijali snimljeni tijekom radionice poslužit će za novu produkciju u kojoj će se posuđivanjem i mijenjanjem nastalih zvukova stvarati novi i kombinirati s elektronskim.

U petak 27. studenog od 17.00 do 21.00 satslijedi praktični rad na zvučnim instalacijama, izrada glazbenih remikseva i audio segmenata koji će se koristiti na samoj instalaciji.

Radionice se organiziraju uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

sea star desk
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk