Skip to main content
  • 21.09.2023.

Objavljen album Remiks identiteta 8

Glazbeni album Remiks identiteta 8 objavljen je na Bandcamp stranici i YouTube kanalu udruge Metamedij

Piše: 

Album je rezultat istoimenog glazbenog natječaja za remiksiranje rovinjskih bitinada koji se provodio u prosincu 2022. godine. Stručni žiri u sastavu Milan Đurić, Alessio Giuricin i Marino Jurcan odabrali su dva najbolja rada: Marka Kalčića i Anice Franjul – E guarda gia da secoli (Disconada Fiasco! Remix) i Abiral Khadke – La Sarturela (Joondroid Remix), a u izbor za zajedničko izdanje ušle su i prijave Eve Badanjak – La Sarturela (modrozelena Remix) i Damira Tubaka – I muratori (Žminjski Trapmix).

Uz njih na albumu su objavljeni i remiksevi Marina Jurcana (Morski) i Milana Đurića (Neki) – četiri zajednička E guarda già da secoli (Morski & Neki Remix), La muièru maladìta (Morski & Neki Remix), I muratori (Morski & Neki Remix), La sarturela (Morski & Neki Remix) i jedan samostalni remiks: E guarda già da secoli (Neki Remix).

Uvodni tekst knjižice albuma potpisuje Alessio Giuricin

Remiks identiteta glazbeni je projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu Metamedia Laba i glazbenog community studija Metamusic – kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom. Sva dosadašnja izdanja Remiksa identiteta dostupna su na: https://metamusicproduction.bandcamp.com/
 

„Rovinjske bitinade jedinstvene su interpretacije u kojima jedan ili više solista pjevaju melodiju u pratnji grupe bitinadura koji svojim glasovima imitiraju zvukove muzičkih instrumenata, uglavnom trzalačkih glazbala kao što su gitara, mandolina i kontrabas, i to iz zato što se nekad pjevalo dok se radilo pa su ruke bile “zauzete”.  Na inicijativu Talijanske zajednice “Pino Budicin”, rovinjske su bitinade uvrštene u Registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao “vokalna glazbena vrsta talijanske zajednice u kulturnog prostora grada Rovinja”. Za natječaj “Remiks identiteta 8” izabrane su sljedeće pjesme: “E guarda già da secoli”, “I muratori”, “La muièru maladìta” i “La sarturela”, i to zbog toga što su lako izvedive u bitinadi te, s obzirom na to da su nepoznatog autora, željelo se istaknuti popularno genijalno stvaralaštvo. Ove pjesme snimljene su 2017. godine i nalaze se na albumu sedamdesete obljetnice “Gèri, ancùi, dumàn…” KUD-a “Marco Garbin”.

„Pjesma “E guarda già da secoli”, poznatija po naslovu “Che orchestra, fiòi, che musica”, nastala je najvjerojatnije početkom 20. stoljeća. Rovinjci su je odmah zavoljeli i ušla je u repertoar bitinada s malim varijacijama harmonijskih elemenata, odnosno pojednostavljivanjem harmonije. Uz solista Alessia Giuricina u ovoj izvedbi, pjesma priča o ljepoti grada Rovinja-Rovigno te o posebnosti njezinih stanovnika i o njihovim zanatima.

„“I muratori” svojstvena je pjesma iz obližnjih regija. Na području Rovinja, ovu pjesmu pjevaju žene u obliku ulične melodije (tal. ària da cuntràda) u tercama, ali često se dodaje pratnja bitinade. Pjesma priča o zanatu zidara i o osobinama istih, a solisti u ovoj izvedbi su ženski zbor KUD-a “Marco Garbin”.

„“La muièru maladìta” vrlo je zabavna ironična pjesma nepoznatog autora, jednostavno izvediva u obliku bitinade kao spori marš i s obaveznom frazom za basove. Riječ je o pjesmi koja opisuje jednu “prokletu suprugu” i njezno ponašanje prema svojem mužu. Refren koji on otpjeva uvijek kaže: “Ako se žalim sam zločest, čudovište sam bez srca, ali kad ona lupa kukovima ja se zaista znojim”, sugerirajući da se u krevetu poslije sve rješava. Solist u ovoj izvedbi je Alessio Giuricin.

„Pjesma “La sarturela” zasigurno je nastala na području Trsta (moguće je da ima slično podrjetlo kao “Tu non vedi che l’albero pende”). Priča o ljubavnoj epizodi jednog mladića sa starijom ženom, ali bez sreće. Jednostavna je za pratiti u bitinadi, a ima jak vizualni učinak i na publiku kad se izvodi, ako se dobro interpretira sav tekst. Solistice u ovoj izvedbi su Marisa Poretti i Angela Preden“, piše Alessio Giuricin.

Popis pjesama:

1. Morski i Neki – E guarda già da secoli (Morski & Neki Remix) – 03:26

2. Joondroid – La sarturela (Joondroid Remix) – 04:25

3. Tubak Žminjski – I muratori (Žminjski Trapmix) 02:08

4. Morski i Neki – La muièru maladìta (Morski & Neki Remix) – 04:03

5. Fiasco! – E guarda già da secoli (Fiasco! Disconada Remix)-  03:41

6. modrozelena – La sarturela (modrozelena Remix) – 03:06

7. Morski i Neki – I muratori (Morski & Neki Remix) – 03:43

8. Neki – E guarda già da secoli (Neki Remix) – 03:41

9. Morski i Neki – La sarturela (Morski & Neki Remix) – 04:00

Napomena:

Za besplatno preuzimanje albuma i popratne knjižice na Bandcampu potrebno kliknuti na ikonu Buy Digital Album i u okviru Enter Amount upisati 0 $.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2