Skip to main content
  • 8.03.2023.

Žene koje su krojile zvuk elektroničke glazbe kroz povijest

8. ožujka diljem svijeta slavi se kao Dan žena. Drage žene, sretan vam Vaš dan! Njemu u čast odlazimo u povijest i ističemo žene koje su krojile zvuk elektroničke glazbe kroz povijest do danas

Piše: 

Naslovna foto

Heidi

Još od ranih godina 20. stoljeća i prvih elektroničkih instrumenata, koji su prethodili razvitku elektroničkog zvuka do onog kakvog danas poznajemo – žene su bile važne figure u tom procesu.

Još u 1938. Njemica Johanna Magdalena Beyer skladala je Music of the Spheres, što je danas poznato kao prva skladba u potpunosti kompozirana na elektroničkom instrumentu od jedne žene.

{youtube}_REVFN7A6_4{/youtube}

Nedugo nakon nje, u 1960-ima engleska glazbenica Delia Derbyshire zaposlila se na BBC-ju te je sudjelovala u kreaciji zvuka, špica, radijskih jinglova i ostale radijske produkcije. No njen rad je u povijesti koji se posebno ističe je realizacija špice Doctora Whoa iz 1963. koja se emitirala 17 godina. To je bila prva televizijska špica koja se kreirala isključivo s elektroničkim zvukovima.

{youtube}75V4ClJZME4{/youtube}

Američka skladateljica Wendy Carlos je bila važna pionirka također. Studirala je zajedno s brojnim pionirima elektroničke glazbe, a u 1968. je objavila debitantski album Switched on Bach, na kojem je skladbe Johanna Sebastiana Bacha odsvirala na modularnom sintisajzeru. Album je dvije godine kasnije osvojio tri Grammy nagrade. Kroz svoj rad fokusirala se na promociju sintisajzera kao instrumenta te korištenje synthova za skladbu glazbe. Uz vlastitu glazbu, skladala je i soundtrackove za filmove poput “Clockwork Orange” i “The Shining”.

{youtube}E4z3AKXzIqE{/youtube}

U 70-ima i 80-ima, na scenu stupa Laurie Anderson koja je skladala traku “O Superman” u potpunosti koristeći elektroničke instrumente i elektronička pomagala. Kroz godine sudjelovala je u izumljivanju i stvaranju novih tehnologija kako bi kreirali nove elektroničke instrumente.

{youtube}Vkfpi2H8tOE{/youtube}

Pijanistica Suzanne Ciani, poznata je po svojim skladbama za reklame veliki svjetskih brendova. Njen rad se fokusirao na reproduciranju glazbenih efekata kroz sintisajzer. Stvarača je soundtrack za Star Wars, posudila glas za fliper igru Xenon. Ali tijekom 80-ih godina stvarala je New Age glazbu spajajući elektroniku i tradicionalne instrumente te tako postala jedna od pionirki synthetic wave zvuka.

{youtube}UyCMvV260bs{/youtube}

Avangardna umjetnica Bjork poznata je po svom eksperimentalnom zvuku, ali od samih početaka njene karijere on je prožet elektroničkom produkcijom i instrumentima. Početkom njene solo karijere, posebice na debitantskom albumu elektronički izričaj je došao do sjaja.

{youtube}J1Rd7zrvW7k{/youtube}

Krajem 80-ih i početkom 90-ih rastom popularnosti elektroničke glazbe na scenu stupaju i ženske DJ-ice. Christine Newby poznatija kao Cosey Fanni Tutti obilježila je rane žanrove elektroničke glazbe poput industriala, new wavea i EBM-a.

{youtube}vT6zjsMAY_o{/youtube}

Počevši kao DJ na radiju u srednjoj školi, Collen Murphy poznatija kao DJ Cosmo se zaljubila u disco, house i techno te od ranih 1990-ih vrti na partyjima.

{youtube}FWTVaW9BNBc{/youtube}

U to vrijeme jedna od najpoznatijih i najpopularnijih DJ-ica je bila engleskinja Smoking Jo, koja je drmala house zvukom, a za svoj rad 1992. osvojila je nagradu DJ Maga za najboljeg DJ-a godine. Godinama je držala rezidencije u na Ibizi u klubovima poput Space do Londona i njegovog renomiranog kluba Fabric. Trideset godina kasnije i dalje je aktivna na sceni.

{youtube}8Xeyi_81Mps{/youtube}

Marusha je 90-tih, a posebno sa izdavanjem najvećeg elektronskog hita 1994. „Somewhere Over The Rainbow“, postala planetarno popularna. Singl se prodao u preko 500.000 primjeraka, donio joj platinastu ploču, i doslovno postao himna svih ravera!

{youtube}9HmFg0WYx34{/youtube}

Tih godina u Francuskoj, na scenu stupa Miss Kittin koja se od samog početka bavila i produkcijom, a njeni setovi su bili poznati po fuziji nekoliko žanrova poput techna, synthpopa i hip-hopa. Traka koja joj je pomogla u afirmaciji kvalitete i imena je “1982.”

{youtube}_LGI5qAwKP8{/youtube}

Svakako se ne smije zaboraviti na Ellen Allien koja žari i pali elektroničkom glazbom već tri desetljeća. Prvi kontakt s elektroničkom glazbom datira iz 1989. dok je živjela u Londonu. Od ranih 90-ih nastupa diljem Berlina gdje i drži rezidencije, 1999. otvara vlastitu etiketu, 2001. izbacuje svoj prvi album, tijekom 90-ih je imala i vlastiti radijski show…Do današnjeg dana njen zvuk ostaje poznat po spajanju IDM-a i techna.

{youtube}5i4ncXeHVkE{/youtube}

Pionirke elektroničke glazbe, producentice i DJ-ice kroz 20. stoljeće utabanale su put današnjim DJ-icama. Iako je prema nekim istraživanjima zastupljenost žena u elektroničkoj glazbi u porastu, prostora za napredak i dalje ima te se nadamo da će do njega u budućnosti i doći.

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk