Skip to main content
  • 12.07.2018.

Zimski čovjek iz sunčane Barcelone… John Talabot u Puli

Od 2012. godine Dimensions festival štuje se kao meka elektroničke glazbe. Uz idilu na obali Jadrana, zazubice najviše rastu uz pogled na lukavi i profinjeni underground glazbeni program. Na to još dodajte i ples pod zvijezdama u povijesnom amfiteatru starom dva tisućljeća.

Piše: 

Kažu da je organizacija pola posla, no da li je ona dovoljna da sa sigurnošću ispratiš sve ono zanimljivo što line up Dimensions festivala nudi? Samo oni najhrabriji primaju se strategije, tko, kada i gdje, jer stvarnost je takva da na kojoj god pozornici pronađeš svoj kutak za čeka te kvalitetan provod. Da nekako i olakšamo stvari za one koje nikako ne smije propustiti tu smo mi, a danas vam predstavljamo John Talabota.

Od velike nepoznanice u samo par izdanja iz 2009. probio se kao najzanimljivije lice koje dolazi sa španjolske elektroničke scene. Potpisima za Hivern ("Ee-vern") Discs i Permanent Vacation otvorio si je vrata za ulazak na svjetsku scenu kada veliku pažnju skreće na sebe stvorivši dovoljno interesa od javnosti da malo više sazna o ovom glazbeniku. Među njegovim prvim glazbenim iskustvima pronašao se uvijek inovativni Jeff Mills, otvoriši mu ujedno apetit za dublji iskorak u istraživanju različitih stilova glazbe.

Veliko zanimanje na sebe privukao je izjavom kako je Barcelona za njega idealan grad. Za one koji ga pažljivo prate, mogući odgovor pronaći će u njegovim setovima. Uz vlastite produkcije, paleta zvuka koja se može čuti je psihodelija, slowm bpm house, mutirajući techno, synth pop, balearic, cosmic funk… jednostavno rečeno, kroz njegove ruke moguće je čuti karaktersitike svih glazbenih pravaca. Fascinira ga vibra Barcelone, a tamo mu ujedno stanuje i label čiji je vlasnik, Hivern Discs. U nazivu samog labela, krije se odgovor kada je za John najbolje vrijeme za produkciju, jer hivern na španjolskom znači zima.

Još jedan razlog zašto ostaje u glavnom gradu Katalonije se može opisati kao mjesto koje mu ne dozvoljava da izgubi vlastiti identitet. Mnogo glazbenika suočava se sa time, odlazeći u drugi grad, okruženi tamošnjom atmosferom i njegovim klubovima, kao npr. Berlin. Barcelona donekle glazbeniku nudi limitaciju, tako da u cijelom tom proceu življenja tamo, John Talabot svih ovih godina ostaje vjeran svom zvuku. Ali svjedno, kao glazbenik sklon je evoluiranju. To ga je dovelo do reference kao vrlo traženog remixera koji radi na projektima drugih glazbenika poput Shit Robot, Jamie XX, Francesco Tristano, Brassica

Kroz elektroničku glazbu veliki broj njenih praktikanata djeluje kao solo, no nakon dovoljno osamljenih noći u studiju, stvara im se žudnja. Ona da se upare s drugim članom, koji se etablirao kao solo glazbenik. Tako nastaje 'superduo' Talaboman gdje se John Talabotu pridružuje Axel Boman. Barcelona i Stockholm ponudili su nešto zanimljivo, album 'The Night Land'.

Pa tako dašak njegova stvaralaštva idealan je za paletu zvuka na Dimensions festivalu.pet dana i pet noći Dimensions festivala na jedinstvenim lokacijama na snagu stupa od 29. kolovoza pa do 2. rujna. Srijeda 29. je dana kada se prvo sprema koncert otvorenja u pulskoj areni uz glazbene revolucionare Kraftwerk, a potom se sve seli na dobro poznatu Fort Punta Christo. Tamo započinje bogati program koji sa glavnim imenima Nina Kraviz, Anastasia Kristensen, James Holden & The Animal Spirits, Jon Hopkinsa i Skee Mask preuzima čak deset pozornica. A da priča sjedne na svoje sprema se i preko 20 party brodova.

Šećer na kraju sedmih Dimenzija su zakazani termini u povijesnoj lokaciji pulskih podzemnih tunela Zerostrasse koji se spremaju u suradnji sa Resident Advisorom, na kojima nastupaju Bjarki, Volvox i Saoirse. Karte za sve regionalce dostupne su OVDJE.


 

brejcha 1
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sonus 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star desk