Skip to main content
  • 12.05.2017.

Sonar Barcelona dovršio golemi lineup s Bjork!

Tamo gdje stoji slavoluk pobjede, gdje u nebo streme tornjevi Sagrada Familie, gdje žene nose cvijeće u kosi i bikovi pušu kipući zrak iz nozdrva u pijesku koride, od 15. do 17. lipnja bijesni i Sónar festival.


Započeo tako davno prije 24 godine, ideja je prerasla u golemi globalni plesnjak koji je već protutnjao gradovima kao što su Hong Kong, Istambul, Reykjavik, Buenos Aires, Bogotá i Santiago de Chile i sada je vrijeme za novu seansu 24. runde na domaćem tlu Barcelone.

Lineup se gradio, polako, stabilno i snažno, krug po krug val po val, a puninu Sónar tsunamija hvataš na listi artista koji nose golemo 24. izdanje na službenim stranicama ovdje.

Kao konačni finalni esencijalni kotač neprekidno inovativnog festivala stoji jednako tako inovativna žena koja je postala institucija opskurnog, elektroničkog, umjetničkog, konceptualnog i performativnog. Kompletna umjetnica marginalnog, rubnog i pomaknutog Björk predstavit će tako u Barceloni u suradnji Sónar i CCCB-a svoju izložbu imerzivne virtualne realnosti “Björk Digital”. Pojavit će se ujedno i za katedrom Sónar+D kongresa i na samom otvaranju u ekskluzivnom četverosatnom setu.

"Björk Digital" održat će se u CCCB-u (Barcelona’s Centre for Contemporary Culture) od 13. lipnja do 24. rujna gdje će posjetitelji moći uživati u sasvim neobičnom uranjanju u virtualnu realnost i video materijale ikone islandske glazbe. izložba je nastala u suradnji s nekima od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika i programera kao fuzija performansa, kinematografije, instalacije, videa i interaktivnog sudjelovanja u virtualnoj realnosti.

Björk – Family from Wolf & Crow on Vimeo.

Četverosatni set zakazan je za srijedu 14. lipnja poznatiju i kao noć otvaranja dana glazbe, tehnologije i umjetnosti koji će uslijediti i za ovaj specifični party potrebna je zasebna ulaznica. Björk ovime započinje serijal od 140 performansa diseminiranih preko 9 pozornica u dnevnim i noćnim elementima. Sónar Week pretvara Barcelonu u golemu glasnu kulturalnu platformu obuhvaćajući mnoštvo ikoničkih gradskih lokacija kroz festival, 3 kongresa i 4 izložbe. Nedjelja 18. lipnja označava i zatvaranje koncertom u l’Auditori gdje će Nico Muhly na klaviru uz Stargaze zajedno izvesti komad "Death Speaks" Davida Langa.

Uz umjetnike kao što su Justice, Nicolas Jaar, Anderson .Paak & The Free Nationals, Arca & Jesse Kanda, Soulwax, DJ Shadow, Masters At Work, Moderator, Eric Prydz i De La Soul, preko svih žanrova elektronike, kulturnih trendova i urbanih ritmova, pa do eksperimentalnih zvukova Sónar ipak uključuje još toliko više.

Posjetitelji će tako moći uživati u antologiji jednoga od najvećih glazbenih transformatora kojeg smo nedavno pozdravili uz komad "David Bowie Is"; Brian Enovoj "Lightforms / Soundforms", kao i “Blackout” projektu nedavno preminulog katalonskog umjetnika Tresa. tu je i performans  "Wave Shift" Marka Baina i eksperimentalni plesni komadu "Èpica". Sónar+D će se s druge strane pozabaviti temama virtualne realnosti, imerzivnih iskustava, utjecaja umjetne inteligencije na umjetnost i novih trendova glazbene tehnologije.

Sve detalje se dakako osjeti slobodnim istražiti na službenim stranicama Sónara ovdje i uživaj u predgrađu kreativnog slobodnog soničnog ljeta.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2