Skip to main content
  • 25.05.2020.

#Alone together: Kratki film Svena Marquardta – Izolacija

Prošlog petka od 21h Kulturni centar Grad prikazao je novu emisiju na pokrenutoj platformi #AloneTogether.

Piše: 


Njemački fotograf i "face checker" čuvenog berlinskog kluba Berghain, Sven Marquardt, kroz kratki film "Izolacija" snimljen za vrijeme pandemije u Berlinu, donio je i svoja razmišljanja o umjetnosti, fotografiji, o Berlinu, ali i životu za vrijeme i poslije pandemije.

Prošle godine predstavio se beogradskoj publici izložbom “NEXT” u okviru listopadske manifestacije Art Weekend Belgrade pokrenute od strane KC Grad. Veliku inspiraciju koju je pronašao tijekom dvomjesečnog rezidencijalnog boravka u Beogradu pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani sa željom da na svoj način predstavi njihovu autentičnost i tako spoji berlinski i beogradski duh, a veliki formati bili su tri mjeseca izloženi na otvorenom, na fasadi Filozofskog fakulteta. Dvije godine ranije, u Gradskoj galeriji KC Grad imali smo prilike vidjeti izložbu “Future’s Past” koja je na najbolji način reflektirala tri desetljeća njegovog rada kroz greyscale fotografije nabijene simbolizmom i referencama iz povijesti umjetnosti.

Sven Marquardt je njemački fotograf koji je prve fotografije zabilježio još početkom osamdesetih u istočnom Berlinu. Ima bogatu umjetničku karijeru koja je u mnogočemu bila uslovljena društveno-političkom situacijom prije i poslije pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine, svoju karijeru počinje ranih osamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, a prije toga u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf objavljuje svoj rad u mnogim poznatim njemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, a također sudjeluje u grupnim i samostalnim izložbama.


 
Njegov rad je cenzuriran u Istočnoj Njemačkoj, a sa cenzurom se susretao i zbog njegovanja specifičnog vizualnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi. Intenzivno se bavi analognom fotografijom uz prirodno osvetljenje, što je jedna od najvećih specifičnosti njegovog rada. Serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u tijeku istraživačkih projekata, predstavio je sa izuzetnim uspehom u mnogim zemljama: Japanu, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Brazilu, Gruziji, Španjolskoj, na Filipinima, u Australiji i Kanadi.

#AloneTogether, jedinstvena online platforma, program je posvećen promociji umjetnosti i kulture. Kako su kultura i umjetnost nezaustavljive i u vremenima različitih kriza, kroz razgovore sa cijenjenim umjetnicima i stvaraocima iz raznih gradova i iz raznih oblasti stvaralaštva, Kulturni centar Grad pokušava sagledati našu zajedničku budućnost – svakog vikenda u isto vrijeme na KC Grad kanalima.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2