Skip to main content
  • 5.06.2016.

Film: Vikend ratnici – klupske droge u Srbiji

Tamo gdje je jak noćni život, upotreba opijata je još veća, posebno sintetičkih droga.

Piše: 


U filmu "Vikend ratnici" autora Galeba Nikačevića i reditelja Ognjena Jankovića, VICE otkriva mračnu stranu noćnog života srpske prijestolnice. Razgovarali su sa mladim ljudima koji kažu da više ne mogu zamisliti zabavu bez speeda i ecstasya, doktorima i terapeutima koji im pokušavaju pomoći, ali i ljudima koji, naizgled bez ikakvih smetnji, proizvode i prodaju drogu.

Dok tisuće mladih iz cijelog svijeta stiže u Beograd da bi uživali u, kako je zapadni mediji opisuju, "vrhunskoj i nezapamćenoj" zabavi u brojnim klubovima, u Srbiji se bilježi porast broja njihovih vršnjaka koji se, neumjereno i bez bilo kakvih prethodnih znanja, prepuštaju takozvanim "klupskim drogama". Nekada nazivane "rekreativnim" drogama zbog navodno dugog razdoblja tolerancije, speed, MDMA, ecstasy i druge sintetičke droge sve su prisutnije na rave-ovima, partijima, klupskim događanjima, ali i na privatnim partijima u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Prema rezultatima nedavnih istraživanja, rekreativna upotreba psihoaktivnih supstanci u klubovima i na zabavama je sve veća. Čak 34% mladih koji koriste ove droge konzumiraju ih tijekom noćnih izlazaka. Također nije iznenađenje ni što se, bez obzira na sveprisutnost i relativnu pristupačnost različitih droga, mladi masovno okreću alkoholu, u zemlji u kojoj je piće dostupno na svakom koraku.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2