Skip to main content
  • 1.09.2022.

Hardcore will never die: Thunderdome slavi 30 godina

The Thunderdome je hardcore techno i gabber glazbeni koncept koji se uglavnom koristio za niz zabava koje je organizirala nizozemska tvrtka ID&T

Piše: 


Danas je Thunderdome postao kult koji je jak kao i uvijek

Prvi Thunderdome party organiziran je 1992., a party održan u prosincu 2012. reklamirao se kao kraj Thunderdomea. Međutim, nakon događaja 2012., party je vraćen 2017. na 25. obljetnicu. Događaj je rasprodan u fazi predregistracije i ugostio je više od 40.000 rejvera iz 54 različite zemlje te je najavio izdanje za 2019. sljedeće godine.


Photo pikzelz – Joey Timmer

Brojne kompilacije na CD-u objavljene su iz ovog serijala, a posebno se pamti 1997. kada je izašla VHS snimka odnosno dokumentarac sa Thunderdoma "Southern Edition" i dva CDa s glazbom. Thunderdome je tada slavio 5 godina postojanja, a dokumentarac možete pogledati u nastavku.

"Pleši ili umri! (Dance or die!)", novinarka Holly Dicker iz Resident Advisora ovako opisuje Thunderdome u specijaliziranom članku gdje iznosi svoja iskustva nakon posjete najvećem zatvorenom hardcore raveu u povijesti. Čitateljima je prenijela priču o najznačajnijem nizozemskom kulturnom pokretu mladih.

Prije nego što je Thunderdome koncept pokrenut, ID&T je organizirao veliki rave pod nazivom The Final Exam, koji je održan 20. lipnja 1992. Bio je to prvi pokušaj približavanja hardcorea i gabbera široj publici i prvi događaj koji je organizirao ID&T, koji će kasnije nastaviti organizirati druge velike događaje plesne glazbe kao što su Tomorrowland, Mysteryland i Sensation White, and Black.

Kasnije 1992. organizirali su prvi Thunderdome party, koji je jednostavno nazvan The Thunder Dome, koji je održan 3. listopada 1992. u Heerenveenu. Na flyeru je pisalo "Ultimate mega house-party", a okupilo se preko 30.000 ljudi. Svirali su DJ-evi Dano, Gizmo, The Prophet i Buzz Fuzz, a na warm upu je bio Denis Doeland, poznatiji kao DJ Weirdo. Nikad prije u Thialfu nije bilo rejva ove veličine.

Tko misli na Hardcore, misli na Thunderdome

"Taj prvi Thunderdome još nije bio hardcore ili gabber", kaže Duncan Stutterheim. "To je došlo kasnije. Bio je to jednostavno dobar tulum, rave. Ali u to je vrijeme već postojala podjela između pitke (ili klupske) i žešće glazbe. Ali energična glazba je počela preuzimati vlast. Glazba je pucala s energijom."

1992. je bila i godina kada su Dano, Gizmo, The Prophet i Buzz Fuzz osnovali The Dreamteam, prvi hardcore DJ tim i glavnu skupinu Thunderdomea.


Foto Delio Nijmeijer

Thunderdome je legendaran po svojoj hardcore glazbi i nakon 3 godine konačno je došlo vrijeme da se svi gabberi iz cijelog svijeta ujedine kao jedan! Pripremite se da svjedočite snazi ​​hardcorea u njegovom punom sjaju jer će se Thunderdome vratiti u Jaarbeurs, Utrecht 10. prosinca 2022. Pripremite se za divljanje cijele noći uz najbolji hardcore s najvećim umjetnicima!

U Hrvatskoj je posljednje vrijeme hardcore scena živnula na Zrću prethodnih godina kada se nekoliko puta organizirao Hard Island festival koji je potom ugašen. Ove godine niknuo je novi DropZone festival također na Pagu. U Depou se 15.10. sprema Hardcore party o kojem više pišemo uskoro.

Svakako poslušajte i Tribute to Thunderdome mix našeg predstavnika hardcore scene Noizephasera koji je to snimio krajem prošle godine kao posvetu najvećem hardcore festivalu. Potom nas je ovoga ljeta obradovao i selektirao Top 10 hardcore klasika svih vremena, a isto je to i na koncu 2020. učinila i druga naša predstavnica Katarina O´Halloran.

Noizephaser planira ove godine posjetiti Thunderdome s kojega će nam pokušati prenijeti i dojmove!

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2