Skip to main content
  • 15.03.2023.

Jeff Mills objavio novi soundtrack za Fritz Langov film Metropolis

Legendarni DJ je već do sad napravio dvije verzije soundtracka za film snimljen u 1927.

Piše: 

Jeff Mills je objavio novi soundtrack “Metropolis Metropolis” za Fritz Langov film Metropolis iz 1927. Za razliku od prvog soundtracka koji gdje je ciljano producirao glazbu za segmentne filma, u novoj trećoj verziji, kultni američki DJ stvorio je simbiotički miks kompozicija koja prati priču filma.

“Mislio sam da je vrijeme da ponovno pogledam film i skladam soundtrack za njega, zbog toga što se toliko toga u svijetu promijenilo kao i kod ljudi od moje prošle verzije izdane u 2010. Nova verzija soundtracka je puno više emotivna i nosi dublje značenje.” istaknuo je Jeff Mills prilikom objave “Metropolis Metropolis”.

Elektronička simfonija koju je Jeff Mills skladao predlaže nekoliko zanimljivih točaka u priči iza ovog soundtracka. Prva točka je pozicija i uloga slušatelja soundtracka je bazirana na situaciji u sceni, a ne na čistoj transkripciji događaja. U drugoj točki legendarni DJ naglašava kako se radnja filma odvija u hipotetskoj 2000., stoga odabir glazbenih elemenata treba bit futuristički spoj klasične i elektroničke glazbe, kao spoj čovjeka i stroja. Posljednja treća točka nam otkriva kako je dobar dio soundtracka skladan u jednoglasju, što predstavlja simbol nade prema kojoj se priča u filmu razvija.

Za sami kraj najave albuma, Jeff Mills zaključuje: “Kreiranje glazbe za Fritz Langovo remek djelo kroz sve ove godine i dalje mi predstavlja veliko zadovoljstvo. Film donosi priču o “čovjeku protiv čovjeka” uz pomoć stroja. Ova dramska priča i dan danas je relevantna kao i u trenutku premijere 1927. Ovo je film za užitak, ali i za zapažanje i ispitivanje.”

Novi Jeff Millsov soundtrack “Metropolis Metropolis” možete poslušati na streaming platformama, dok je sami film dostupan na YouTubeu.

Američkog producenta i DJa imat ćemo prilike poslušati u sklopu Future Scope festivala koji se održava 12. i 13. svibnja. Jeff nastupa prve večeri uz Derrick Maya, Petra Dundova i Kikia, a ulaznice su dostupne na Entriu.

 

 

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2