Skip to main content
  • 6.01.2020.

Kraći dokumentarac: Hoće li gentrifikacija ubiti berlinsku techno scenu?

Kad se srušio Berlinski zid prije gotovo trideset godina, dio središta grada otvorio se za ljubitelje techna, koji su svojim Rave partijima stvorili neke od najpopularnijih klubova elektroničke glazbe.

Piše: 


No, s velikim investitorima koji promatraju područje, mnogi kažu da je berlinska klupska kultura ugrožena, a baš prije par dana pokrenuta je i kampanja za spas kluba Griessmuehle imena Save our Spaces.

Deutsche Welle donosi izuzetan vdeo prilog o gentrifikaciji

Zbog ovog postupka nekoć je bio ugrožen londonski Ministry of Sound, a puno gore je na kraju prošao Sankeys u Manchesteru. Gentrifikacija je najviše pogodila nizozemske i britanske klubove, dok ništa bolje ne prolaze njemački, talijanski ili francuski klupski prostori. Što je gentrifikacija i kako uništava srce klupske kulture saznajte ovdje.

Gentrifikacija je postupak u kojem se starije jeftine građevine (uglavnom stambene zgrade) ili čitavi dijelovi gradova, najčešće radnička naselja, pretvaraju u skuplje luksuzne građevine za pripadnike srednjeg sloja koji se najčešće doseljava na mjesto autohtonog stanovništva, istitsnutog iz tih građevina zbog povišenih troškova života.

Povezana je s procesima deindustrijalizacije, urbanizacije i osuvremenja (modernizacije) povijesnih jezgri i užih gradskih središta nauštrb autohtonog stanovništva koje se seli u predgrađa ili čak i izvan matičnih gradova, u trabante i satelitske gradove koji su samo poslopružateljskom ulogom povezane s matičnim središtem, dok stanodavateljskom, kulturnom, obrazovnom i brojnim drugim ulogama zadržavaju stanovništvo unutar svojih granica, ali i dalje unutar utjecaja matičnog grada kojem teže (gravitiraju) iz privrednih razloga.

Pojedini urbanisti povezuju gentrifikaciju s pojmom urbane dekadencije, propadanja autohtone građanske kulture uslijed preseljenja njezinih baštinika na predgrađa i naselja izvan granica matičnog (rodnog) grada, time i izvan gradskoga kulturnoga utjecaja, budući da predgrađa i sateliti zadovoljavaju i tu ulogu. Izvor Wikipedia

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2