Skip to main content
  • 25.10.2021.

Midnight Frontier – kratki dokumentarac o queer aktivizmu u techno klubu Bassiani

Zahvaljujući filmu Midnight Frontier možemo upoznati jedno od politički najznačajnijih techno mjesta na svijetu.

Piše: 


Izašao je kratki dokumentarni film o aktivizmu LGBTQIA+ u svjetski poznatom klubu Bassiani u Tbilisiu. Midnight Frontier je 2019. godine producirao Peter van Langen. Film je već prikazan na velikim događanjima, uključujući ADE, a sada je dostupan za besplatno gledanje kako bi se podigla svijest o pogoršanju homofobije u Gruziji.

LGBTQIA+ protiv crkve

Od incidenta tijekom poznatog Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, gdje su LGBTQIA+ aktiviste napale tisuće queerfobičnih prosvjednika predvođenih gruzijskom pravoslavnom crkvom, do osobnih uvida u ono što Bassiani predstavlja za zajednicu, film nudi raritetan uvid u mjesto poznato širom svijeta kako u glazbenom tako i u političkom kontekstu.

Van Langen je svoj preddiplomski rad posvetio nejednakosti i nasilju s kojima se suočavaju queer zajednice, kao i otporu i skloništu koje nude techno plesni podiji, klubovi i rave.

Bassiani ostaje zatvoren

Bassianija su vlasti privremeno zatvorile 2018. godine nakon upada naoružane policije tijekom "kampanje klevete" koju su širili krajnji desničari. Tijekom zatvaranja pred zgradom gruzijskog parlamenta došlo je do niza velikih prosvjednih rave-ova u kojima se tražilo da se te prostorije ponovno otvore. Ti se događaji pojavljuju i u filmu van Langena.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2