Skip to main content
  • 25.10.2021.

Hacienda – rave hram koji je ovjekovječio Peter J. Walsh

Hacienda je bio legendarni klub u Manchesteru koji je pridonio popularnosti ravea i acid housea.

Piše: 


Od sada ćete s njom moći krenuti na sentimentalno putovanje, a sve to zahvaljujući foto albumu Rave One! koji dokumentira doba kultnog kluba.

Hacienda je otvorena 1982., po uzoru na njujorška mjesta Paradise Garage i Danceterii. Ime je inspirirano knjigom Ivana Chtcheglova o novom urbanizmu. Dok je acid house dominirao klubom Shoom u Londonu i rave-ovima u Blackburnu, Manchester je također imao kultni status.

Krajem 80-ih Hacienda je postala ambasador acid housea

O tome progovara i Garnier u svojoj autobiografskoj knjizi "Electrochoc". Ljudi su u klubu doživjeli tako jaka emocionalna stanja da su, iako iz današnje perspektive to izgleda smiješno i nevjerojatno, prvi put u životu počeli plesati podignutih ruku.

Rave One! – album pun raritetnih fotografija

Rave One! Peter J. Walsha sadrži stotine fotografija snimljenih u ovom utjecajnom klubu koji je djelovao od 1982. do 1997. godine. Knjiga je sada dostupna, a objavila ju je londonska tvrtka IDEA .

Rave One! je prvi Walshov pothvat ove vrste koji pruža slike za prethodne publikacije IDEA-e, poput Spike Islanda. Fotografijom se bavi više od 30 godina.

Dokumentarac o Haciendi

U sklopu promocije publikacije planirane su i izložbe u Coventryju i Milton Keynesu o povijesti britanskog rejva.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2