Skip to main content

Novi dokumentarac Sisters with Transistors – istaknute žene, pionirke elektroničke glazbe

Novi dokumentarni film koji ističe doprinos pionirki elektroničke glazbe trebao bi biti predstavljen sljedeći mjesec.

Piše: 


S naglaskom na neke od najvećih suradnika pokreta poput Laurie Spiegel, Delia Derbyshire i Suzanne Ciani, film pod nazivom "Sisters with Transistors" premijerno će biti prikazan u londonskom kazalištu Barbican 14. studenog. Sjetite se rane elektroničke glazbe i vjerojatno ćete vidjeti muškarce kako pritiskaju gumbe, gumbe i pomiču granice.

Iako se elektronička glazba često doživljava kao muški klub, istina je od samog početka da su žene bile važan dio izuma uređaja, tehnika i stilova koji bi definirali oblik zvuka u godinama koje dolaze. Cilj filma je otkriti često zanemareni aspekt povijesti elektroničke glazbe. Iako se pokret može prikazati kao nešto što su ljudi stvorili i inovirali, dokumentarac ističe integralne izumitelje, suradnike i pionire scene čiji su radovi oblikovali zvučne kulise suvremene kulture.

Dokumentarni film premijerno će se prikazati u sklopu Doc’n Roll Film festivala. Ta je projekcija već rasprodana, no sljedeća će se projekcija održati sljedeći dan, a također će uključivati ​​i pitanja i odgovore s redateljicom Lisom Rovner. Ulaznice za gledanje filma "Sestre s tranzistorima" 15. studenog dostupne su od 19. listopada i mogu se pronaći na web stranici Doc’n Roll Film Festivala.

"Nas žene posebno je privlačila elektronička glazba kad je mogućnost da žena sklada sama po sebi bila kontroverzna", rekla je Spiegel iz filma. "Elektronika nam dopušta da radimo glazbu koju bi mogli čuti drugi, a da je ne moraju ozbiljno shvaćati muškarci."

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web