Skip to main content
  • 20.09.2018.

Prva techno stvar načinjena isključivo robotima!

Kada je Harry sreo Sally stvari nisu postale ni blizu tako vruće kao kada su roboti sreli techno i inženjera/robotičara/elektroničara/renesansnog geeka/medijskog umjetnika Moritza Simona Geista.

Piše: 


Nemamo pojma hoće li roboti ustati, hoće li izmaknuti kontroli, gradi li se negdje u bunkeru budući Skynet, dobiva li polako samosvijest dok ti igraš ljute ptice i što će po tom pitanju učiniti John Connori svijeta. No, dok god struja i roboti ostaju čisto instrumentalni alati proizvodnje zvuka bez kognitivnih kapaciteta, sumnjamo da će imati razloga pobuniti se okruženi ovakvim technom. Ovo nije AI, ovo je robotika 101, ljubav onih zapletenih u žice, kablove, transformatore, komandne ploče, ingenioznost otkrivanja mogućnosti mehaničkog pokreta i njegovo uparivanje sa zvukom. Dok se proizvođači današnje robote trude učiniti ljudskijima i tišima u svojim operativnim akcijama Moritz je okrenuo na suprotno, učinio ih je glasnima i muzikalnima, pretvarajući ih u kinetičke sklupture koje se sviraju uživo kao instrument i kontroliraju midi kontrolerom.

Prva techno ploča stvorena kompletno isključivo zvukovima robota pod rukom gospodina Geista, aka Sonic Robotsa za one u kuži, nazvana je prikladno, jednostavno i čisto "Robotic Electronic Music", a producirao ju je Andi Thom iz Mousse on Mars postave. Službeno izdavanje planirano je za 16. studenoga, dok će u listopadu izaći i intro EP.
{youtube}zL3wJpk0OVo{/youtube}

Ako do sada nisi upoznat s gospodinom Geistom možda ti zazvoni da je ovaj robotičar/muzikolog na opće oduševljenje nastupao na Muteku, CTM-u and Moogfestu i osvojio Visual Music i Initiative Music nagrade 2017. i 2018. Prekapajući kao opsesivni strvinar po starim garažama, odlagalištima odbačene tehnologije, tavanima i podrumima, odbačenome daje novi život razlamajući ga na sastavne dijelove i stvarajući iz njih nešto sasvim novo gdje te futurizam ljubi u obraz i očijuka s kontrolom i njenim gubitkom u novome svijetu. Možda je vrijeme za novo razdoblje elektronike gdje vještina i inovacija ambicioznih inženjera postaju ključnije od PR mašina i kulta ličnosti. Pa baci oko niže na sam konačni proizvod. Neki izađu iz studija nakon nekoliko mjeseci s novom trakom, neki iz radione s novim instrumentima i novom linijom razvoja žanra. Pa ti reci da geekovi nisu oni na kojima svijet ostaje.
{youtube}wHrCkyoe72U{/youtube}

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2