Skip to main content
  • 19.09.2018.

Techno Parade slavi okruglih 20 godina

Sprema se nikad veći, nikad jači i sadržajniji Techno Parade u Parizu koji će u subotu, 22. rujna obilježiti 20 godina postojanja sa 17 zvučno i svjetlosno opremljenih kamiona i preko 400 tisuća posjetitelja.

Piše: 


U nedavnom intervjuu za riječki Novi List, organizator ove manifestacije Tommy Vaudecrane je otkrio slijedeće:

"Za 20 godina Techno Paradea pripremamo veliki event koji će na ulice Pariza dovesti 17 kamiona, a puštat će se sve od EDM-a do housea, trancea, hardcorea, techna itd. Pripremamo i brojna druga iznenađenja na ulicama Pariza kako bismo 20. rođendan učinili nezaboravnim".

S druge strane Jean-Marie K. koji je inicirao dolazak i predstavljanje Hrvatske povodom 20 godina Techno Parade je istakao:

"Obilježavamo 20 godina Techno Paradea što znači da dugo radimo na svojoj sceni i da se puno toga poboljšalo i učinilo nas jačima. To nam je dalo kredibilitet kod vlasti, za sve je to zaslužna udruga Technopol. Zahvaljujući svemu tome mogli smo organizirati PEW i pozvati druge zemlje k nama".

Koncept Techno Paradea potekao je iz Njemačke, a klicu u Francusku je otpuhao baš vjetar otpora. Transplatacija se dogodila nakon što je 1996. u zadnji tren otkazan festival "Polaris" jer se Lyon bojao povezanosti tek ponikle glazbene scene s drogama i izgredima. Sponzorska organizacija parade, Technopol, formirana je tako upravo kao odgovor na ovu vladinu represiju i od tada brani žanr postavljajući paradu svake godine od 1998. Od tada nadalje francuski techno je stvorio svoj vlastiti bogati zvuk na koji je britanski tisak zalijepio etiketu "French Touch".
{youtube}wDAV1VgiSYk{/youtube}

Od sredine devedesetih promijenio se i način na koji vladajući gledaju ovaj glazbeni event pa je tako i Ministarstvo kulture priskočilo u pomoć sa financiranjem festivala. Ovo je sudbina svih kulturno umjetničkih pokreta – otpor, prihvaćanje i na poslijetku slavljenje. Na Techno Parade-u svake godine sudjeluje od 15 do 20 opremljenih kola na kojima se pušta glazba najpopularnijih svjetskih DJ-eva. Smotra traje 7 sati, te se prenosi uživo i medijski putem Radio FG kao i TV. Ovaj event vidi kroz promidžbene kanale i TV oko 6 miljuna ljudi.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2