Skip to main content
  • 10.01.2019.

TV reportaža sa kaZantipa – ukrajinske oaze elektronike

Ovaj projekt organizator naziva Republika KaZantip jer su na obali Crnog mora kreirali vlastitu imaginarnu republiku, tj. paralelni svijet te svoje ideje pretočili u stvarnost.

Piše: 

Naslovna foto

KaZantip Republik


Ljeto je svuda oko njih, te život po novim spoznajama. Oni imaju vlastiti narod, predsjednika i ljupku vladu odgovornu za održavanje zvuka, svjetlosti, ljubavi, veselja, virtualne iluzije, plesa, druženja, umjetnosti, filmske kulture u svojoj državi. Specijalni dan kada se slavi rođendan KaZantipa zove se "Mayovka" ili Happiness Parade a održava se 30. ili 31. svibnja. To je državni praznik Republike KaZantip posvećen proljeću, prijateljstvu, sreći kada se pleše i priprema za veliki ljetni događaj.

Za posjećivanje KaZantip Republike posjetitelj treba preko biroa za kupce nabaviti svoju vizu, donijeti svoje nacionalne običaje i religijska obilježja te vjerovati u ostvarivanje čuda. Ovo je mjesto gdje vladaju zakoni iz vaših snova te svako može izraziti sebe susrečući posjetitelje raznih kultura, te DJ-e, glazbenike, producente, filmske režisere, dizajnere, performere, freak-ove, lijepe plesačice i momke koji surfaju sa zmajevima.

Na obali Krima koji je ujedno i autonomna republika u Ukrajini, Kazantip republika nudi slijedeće sadržaje: 2 km prelijepe plaže gdje su se smjestili 6 velikih plesnih podija, 30 barova i restorana, 2 otvorena šatora sa kino predstavama, 3 pozicije za puštanje zmajeva, te veliki broj arhitektonskih konstrukcija. Kazantip se uvijek održavao ljeti sredinom srpnja pa do sredine kolovoza, ali posljednjih godina se morao ugasiti zbog rata između Rusije i Ukrajine, gdje su Rusi sebi pripojili Krim.

Priča oko KaZantipa započela je davne 1991.g. kada je Ukrajina još uvijek bila bivša Sovjetska Republika a želja im je bila nastaviti tradiciju koju su započeli veliki festivali Loveparade, Burning Man ili Streetparade. Predsjednica, kreatorica i inicijatorica KaZantip Republic Z festivala je Nikita I, pravog imena Nikita Marshunok. U početku bijaše to mali događaj koji je okupljao skupinu surfera koji su partijali nakon napornog dana. Kasnije je Nikita odlučila uključiti techno i trance scenu u ovaj događaj kako bi obilježila kraj ljetne sezone. Reportažu je emitirala francuska televizija.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop