Skip to main content
  • 12.09.2021.

Dimensions festival 2021. – intimna glazbena iskustva na obali

U ranim popodnevnim satima drugog rujna zaputio sam se u Tisno. Po prvi puta odlazim u Garden Tisno – festivalsku lokaciju na izrazito dobrom glasu popratiti jedan od svojih omiljenih festivala, Dimensions koji se ove godine održava tamo.

Piše: 

Dimensions se nakon godina održavanja u Puli odlučio spustiti u Tisno prošle godine, međutim globalna pandemija je pomrsila planove svima. Ali eto bili smo strpljivi pa smo dočekali novo izdanje festivala koji je pomaknuo glazbene okvire na jadranskoj obali.

Nažalost, prije festivala otkazana su neka imena kao Karenn i Overmono, ali vjerujem da će Dimensions i bez njih uspjeti ponuditi odličan doživljaj. Zato je vremenska prognoza sunčano i vedro!

ČETVRTAK, 02.09.

Večer započinjem na Olive Grove, pozornicu okruženu maslinama gdje Bugs Groove vrti odlično i eklektično sa primjetnim utjecajem post dubstepa. Odličan Funktion One soundsystem čuje se kristalno čisto. Domaća perjanica Petar Dundov zatim nastavlja u techno smjeru, kojeg internacionalna publika dobro prihvaća. Odlučujem se na kratku šetnju do Beach stejdža gdje nastupa Voigtmann sa acidičnom house vibrom. Što se tiče samog mjesta održavanja, Garden Tisno je intiman resort savršen za uživanje u glazbi, a sve je na par minuta hoda.

Vraćam se na ‘Maslina’ pozornicu gdje Soraya i Ricardo Villella vrte odlični i recentni bass techno breakbeat, svakako bih ih mogao dovesti u Rijeku čim mjere popuste i dopuste. Lsdxoxo nažalost nije došao pa umjesto njega sviraju Kiara Scuro, dvije djevojke sa uvrnutom house glazbenom selekcijom koja služi kao sasvim kul soundtrack za završetak ove sasvim kul večeri. Iznenadne promjene u lineupu i nemogućnost nastupanja nekih artista zbog zdravstvenih razloga pokazuju da opasnost od korone još nije završila. Po mom mišljenju to sve skupa traje već jako predugo, a ostaje nam samo nada da će se stvari normalizirati u neko dogledno vrijeme (što prije).

PETAK 03.09.

Petak sam rezervirao isključivo za Barbarellas. Garden site je u Tisnom, a za one koji ne znaju Barbarellas je mjesto gdje se održavaju afterpartiji u Pirovcu, udaljenom desetak minuta vožnje. Ipak radim kratku provjeru Garden lokacije gdje u Olive Groveu Saoirse vrti mješavinu veselih ritmova koji su laganiji ali ipak plesni. Hamish & Toby su britanski DJ duo sazrio pod okriljem Dimensions festivala za kojeg rade booking artista. Za početak Barbarelle vrte plesni i prozračni house, rekao bi glazba za wellness svih koji uživaju. Vera zatim okreće na standardni rumunjski minimal zvuk prožet hipnotičkim notama i trippy elementima. Zip preuzima palicu za kraj petka i to odlično odrađuje svojim prepoznatljivim 4/4 house/minimalom za čaganje.

SUBOTA 04.09.

Subota na Dimensionsu bit će mi izrazito zanimljiv dan, jer danas nastupaju artisti koje slušam i pratim, a otkrio sam ih na prijašnjim godinama festivala. Bio sam na svim dosadašnjim izdanjima i Dimensions je dosta utjecao na moj doživljaj elektroničke glazbe i otvorio mi razne nove ‘dimenzije’.

Subotu započinjem na Beach pozornici gdje kreće legendarni dubstep pionir Mala. Mala je šef Deep Medi etikete i suosnivač DMZ večeri i jedan od najpoštovanijih artista na dubstep sceni. Basevi su dobrano pojačani, a Mala isporučuje dubinu za dubinom. Zatim odlazim u Barbarellas gdje dBridge izvodi svoj live act sa visokom dozom drum & bassa, naravno izrazito kvalitetno. Nakon njega Skee Mask & Stenny u b2b izdanju vrte eklektični mix prožet breakbeatom. Batu za kraj dolazi sa dosta tvrđim setom prožetim technom i post-dubstepom i potpunom mješavinom gotovo svih modernih žanrova elektroničke glazbe i završava sa reggaeom i dubom.

NEDJELJA 05.09.

U Dimensions nedjelju krećem popodne na Beach pozornici. Sweely je jedan od najzanimljivijih francuskih producenata nove generacije, uživo odlično izvodi svoj veseli house i svi sretno đuskaju. Nakon kraćeg odmora vraćam se na Garden lokaciju gdje u Olive Groveu Pangaea (jedan od osnivača Hessle Audio etikete) svira techno prožet bass i breakbeat elementima, sa ponekom eksperimentalnom i trance trakom. Zatim odlazim u Barbarellas i stižem na Helenu Hauff. Dok me prijašnjih godina Helena nije baš oduševila, ove godine mi je super, vrti masnu mješavinu breakbeata, elektra i techna za ugodan ples. DJ Stingray je nastavio sa elektrom do kraja ove zanimljive večeri.

PONEDJELJAK 06.09.

U ponedjeljak pratim Freerotation takeover na Beachu, glazba je malo žešća nego sam očekivao i odlična. Freerotation je velški glazbeni event koji se razvio iz free-party kolektiva, a stižem taman na početak Gwenan koja vrti fini house sa disco elementima. Nakon nje nastupa GigiFM čiji rad inače pratim. I potpuno iznenađenje; Gigi vrti jungle i drum & bass koji na trenutke postaje žestoki rave pa prelazi u energični techno, stvarno sam jako zadovoljan sa njenim setom. Za sam kraj festivala odlučujem se prebaciti na Olive Grove gdje vrti legendarni The Hacker, francuski DJ poznat po miksu raznih stilova i suradnji sa Miss Kittin. Vrtio je malo sporiju mješavinu elektra i synthpopa, za savršen završetak moje Dimensions avanture.

Generalno, moj dojam o Dimensions Festivalu ove godine je svakako pozitivan. Samo održavanje eventa u zahtjevnim uvjetima globalne pandemije je za pohvalu, a kamo li festivala sa internacionalnim artistima i također internacionalnom publikom. Ljudi je taman bilo toliko da se ispred svake pozornice generira gužva, a opet ne previše da se stvori taj neki intimni vibe i dojam da smo svi mi prisutni jedna velika festivalska obitelj. Male zamjerke idu jedino na zvuk koji je ponekad bio mutan, međutim to ćemo oprostiti. Vidimo se sljedeće godine!

Autor: Vojko Mecena

Pogledajte ovdje Instagram storye sa zanimljivim trenutcima na Dimensionsu koje je objavio Vojko Mecena!

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2