Skip to main content
  • 27.09.2021.

Mouse on Mars i Višeslav Laboš zatvorili 31. Muzički Biennale Zagreb

Festival suvremene glazbe koji ove godine slavi 60. rođendan zbog pandemije je održan u četiri bloka.

Piše: 


Osvrnut ćemo se na blok čiji je dojam najsvježiji, ovaj zadnji – Continuum Nr. 4 – Celebration! (Proslava!)


Mouse on Mars – Foto: Matej Grgić

Četvrti blok započeo je 17. rujna online programom kojem je u fokusu bila Kanada, odnosno kanadski umjetnici, s kojima MBZ redovito surađuje od 1981. godine. Održani su online razgovori i online koncert, a emitirana je i serija solo-filmova nastalih tijekom pandemije prošle i ove godine.

Margareta Ferek-Petrić i Višeslav Laboš
Foto: Vedran Metelko

Osim za praizvedbu opere, 18. rujna bio je rezerviran i za slušaonicu hrvatske elektroničke glazbe koju nam je održao Višeslav Laboš, upravo u foajeu HNK.

U nedjelju, 19. rujna, u Tvornicu Kulture u suradnji MBZ-a i Multimedijalnog instituta MaMa stigao je berlinski elektronički duo Mouse on Mars! Predstavili su svoj najnoviji album, AAI, objavljen u veljači 2021., album koji pokazuje kako fascinacija Tome i Wernera tehnologijom i nekonvencionalnim istraživanjima audiovizualnog materijala ide korak dalje.

S tekstom i glasom pisca i teoretičara Louisa Chude-Sokeija kao polazištem, u suradnji s grupom računalnih programera i s udaraljkašem Dodom NKishijem, svojim dugogodišnjim suradnikom, Mouse on Mars istražuju umjetnu inteligenciju kao narativni okvir i skladateljsko oruđe, stvarajući pritom svojevrsno djelo znanstvene fantastike.
 

Mouse on Mars
Foto: Matej Grgić

Četvrti festivalski blok zaključili su I.N.K Experiment Duo (Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch) i Miodrag Gladović, u Atelieru Meštrović, 20. rujna. Praizveli su skladbe mladih domaćih skladatelja, ali i predstavili široku lepezu starijih djela, preispitujući pritom, kako kažu, ulogu prostora u kreiranju i donošenju glazbe.

I. N. K. Experiment Duo
Foto: Vedran Metelko

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk