Skip to main content
  • 21.03.2023.

Noć koja obilježila desetljeće Klabike i 5. posjetu Solomuna svojoj domovini

28. Sarajevo Film Festival je zatvorio event “The Continuum” koji bio svojevrsni nastavak eventa iz 2019. godine, nakon tri godine pauze i neizvjesnosti javnih okupljanja

Piše: 


U 2022. godini, držeći izborne ciljeve po strani, zajedničkim snagama komercijalni partneri, politički establišment i šira javnost, zajedno sa EU predstavnicima, spremno su dočekali ovaj projekt favoriziranjem univerzalnih vrijednosti i uspješnom sinergijom doprinijeli zajedno razvoju novog imidža Sarajeva, koje je predstavljeno u punom sjaju kao vibrantna turistička destinacija.

Sa razlogom je Sarajevo ostalo centar regionalnih događanja i predstavlja svjetionik za ostale gradove i države koje imaju jednako bitan potencijal i značaj. Gosti iz regije, kao i internacionalni gosti iz više od 30 zemalja koji vjerno prate Solomunova putovanja su uživali na ulici, u prolazima i u stanovima koji su činili zajedno vise od 21.000+ posjetitelja te noći.

Event je bio besplatan za posjetitelje, a njegovu realizaciju su nesebično podržale lokalne vlasti, nadležne institucije, inozemni partneri i lokalne kompanije. Glavni partneri Visit Sarajevo,  Europska Komisija, Ministarstvo Kulture i Sporta Kantona Sarajevo i grupacija Carlsberg su prvi ukazali povjerenje projektu i time otvorili prostor za uspješnu realizaciju eventa.

O širokom uticaju projekta govori i to da su učestvovale kompanije, partneri i prijatelji projekta iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Konjica, Beograda, Novog Sada, Ljubljane, Zagreba i New Jersey-a. Svaki partner je dokazao svoju izvrsnost i posvećenost projektu, te doprinijeo produkciji i realizaciji na svoj način.

Preko 150 profesionalaca, servisnih radnika, državnih službenika,  zajedno sa timom Klabike je učinilo da ta noć ostane nezaboravna i stvori odjek širom svijeta. Projekt je nagrađen kao najbolji “Regionalni Event godine” u sklopu Nagrade Ambasador u Zagrebu, a odlukom Gradskog Vijeća u Sarajevu dodijeljena je i “Plaketa Grada Sarajeva” za Mladena Solomuna.

Solomun je od 2015. godine poklonio svojoj domovini više nezaboravnih nastupa. Od intimnih iskustava u srcu Sarajeva, atrijuma Ekonomskog fakulteta, preko planinskog iskustva u Javorovom dolu, do „Warehouse koncepta“ u Hrasnici, te konačno nastupu na balkonu spomenika Vječne vatre, uvijek je ostajao  specifičan emotivni potpis i zapis te noći.


Foto Fuad Husejnagic

Izjava Solomuna po završetku:
Provjereno teško je riječima opisati kakav je to doživljaj. Klabika je ovu epizodu na adekvatan način nazvala „The Continuum“ – koju smo nastavili tamo gdje smo stali 2019. godine – na visokoj noti. U satima koji su prethodili nastupu, bili smo više nego uzbuđeni. Dan koji je bio emotivan na najvišem nivou, podržan ne samo od strane plesača i muzičkih entuzijasta, već i mnogih domaćih, nacionalnih i evropskih političara, što je naglasilo značaj ovog događaja za čitav region. Plesati sa toliko vas iz cijelog svijeta, na ulicama moje domovine, bilo je zaista ogromno iskustvo i znak da muzika zaista može premostiti granice. Čak ni kratka kiša nas nije mogla zaustaviti. Osjećam se blagoslovljeno što mogu da radim ono što radim i želim da vam se zahvalim što ste podijelili ovaj nevjerovatan trenutak sa mnom, ostat će zauvijek u mom srcu. Hvala Klabika i hvala Sarajevo! Volim Vas!“, Vaš Mladen

„The New Yorker“ magazin je poslao svog novinara Ed Ceasar-a da zabilježi emocije te noći koje se mogu pronaći u članku o Mladenu, a čitava priča je izašla u listopadskom izadnju 2022., koje je printano u tiražu od preko 1 miljun primjeraka.

Iz članka:
"Solomun je podignuo pesnicu u vazduh. Završio je svoj set sa obradom "Yumi" koju je uradio u avionu. Dok je svirao, shvatio je da prošireni otvor nije toliko pokretan kao originalna verzija. "Kada ga udvostručite, trenutak je nestao", izjavio je. U 4 sata ujutro, dijeleći hamburgere i pomfrit sa majkom i rođacima u predsjedničkom apartmanu sarajevskog hotela, Solomun je rekao da će noć crvene baklje pamtiti do kraja života."

Multi generacijsko iskustvo, činilo je teatar na otvorenom gdje su smjenjivali laseri, gromovi, baklje, alarmi, osmijesi i uzdasi. Eho je trajao još dugo na internetu nakon završetka eventa, a preko globalni online reach je prešao preko 2.5 miliona.

Najstariji plesač među prisutnima, od milja prozvan "Disco Dedo", je odlikovan od Klabike kao najbitniji energetski faktor mase koji je ujedno predstavio i samo značenje intenziteta te noći.

„Budućnost je zaključana“ su riječi kojima završava video priča „The Continuum“ iskustva, a u nastavku pogledajte video i procjenite sami.

Klabika, kao organizacija koja je nastala prije jedno deseteljeće, je bila strastveni projekt koja se pretvorila u pokret za inovacije i pomjeranja granica u suradnji sa posjetiteljima koji su ukazali povjerenje i posjetili svaki event, te tako gradili „momentum“ koji se dogodio 2019-te, a onda ponovio u većem broju  2022. godine.

“Sarajevo kao festivalski grad ima priliku da se strateški orijentira ka ovakvim događanjima i postavi temelje za nove generacije kreatora sadržaja kako bi se ovakva iskustva događala u ritmu i unutar dugoročnih planiranja te tako kreirala europski puls grada koji ovaj grad i država zaslužuju. Granice su pomaknute i trebaju se pomjerati iz godine u godinu, a u budućnosti od Klabike možete očekivati incijative i strategije na temu Kreativnog izvoza, Mobilne aplikacije za automatizaciju pri kreiranju evenata, otvaranja teme Gradonačelnika Noći, i mnogim drugim next-step riješenjima.” – poručuju iz Klabike.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk