Skip to main content
  • 21.12.2022.

Posjetili smo The Thunderdome povodom 30 godina postojanja

Nikola Kovačević aka Noizephaser, DJ, producent i ljubitelj hardcore zvuka u svojstvu novinara našeg portala posjetio je The Thunderdome festival u Nizozemskoj povodom 30 godina postojanja

Piše: 

Posjet Thunderdomeu koji slavi 30 godina postojanja na mjestu gdje je sve započelo 1992. bio je vrhunski doživljaj.

Posebno se to odnosi na mene koji je hardcore zvukove čuo još davne 1995. te me taj žanr privukao hitom „I Want To Be a Hippie“ od Technoheads, a ujedno privukao i moj interes da čujem i nešto drugo osim te trake.


Foto: Delio Nijmeijer

S obzirom da dolazim iz Hrvatske do mene su dolazile tada popularne trake Paul Elstaka, dok ostali ne toliko radio verzijama nisu, ali dovoljno da pobude interes. Kroz odrastanje izgubio se taj zvuk jer ga nije bilo u mojoj zemlji i slušao sam ostale žanrove izvođača kao što su Depeche Mode, Nirvanu, Guns N Roses i oblikovao svoj interes prema glazbi. 2004. me vratila nazad na taj žanr i Thunderdome slika „The Wizarda“ mi je zapela za oko, kao i sam naziv eventa „The Thunderdome“.


Foto EDMKevin

Sada kao posjetitelj događaja vratilo me u sve dane djetinjstva te obnovilo definiciju što je to za mene Hardcore kao žanr, a sličnu i djelomično drukčiju priču dijele i ostali posjetitelji i to je ono što nas veže kao obitelj prema tom žanru, pokretu, festivalu iz bilo koje god zemlje došli.


Foto Joey Timmer

Ozvučenje i interijer u Jaarbeurs (Utrecht, Nizozemska) odisali su prošlošću, sadašnjošću i onome što možemo očekivati. Organizacija na svih 6 stageva je bila fenomenalna i fokusirana distancirano da ne omete doživljaj istoga na tom eventu. Sa mislima vodiljama to je po meni bila najbolja verzija tog festivala jer su se na istom mjestu našli i oni koji su od 1992. do 2000. partijali kao roditelji i njihovi nasljednici – djeca, ta dva svemira 90-ih i nove generacije su posebno zračile cijelim eventom.


Foto Nils Klöckner

S obzirom da imam i neke poveznice sa glazbenicima i organizacijom, već nas neko vrijeme promatraju na sceni u Hrvatskoj i naš trud tako da će ovaj posjet zasigurno imati veliki utjecaj na motivaciju za dalje i trud u glazbi koja nije česta na našim prostorima.


Foto Vincent van den Boogaard

Svakom tko voli hardcore bi preporučio da posjeti ako može The Thunderdome. Ovo slavlje za 30 godina postojanja odvijalo se na 6 pozornica sa popratnim sadžajima, merchandise kioscima, lockerima za vaše stvari, pointovima za tokene koje ste dobili u zamjenu za novac i sa tokenima bi uzimali hranu ili piće. Iako je bilo više od 30 tisuća ljudi, izvrsna atmosfera i organizacija i složnost su vladale, i nije bilo nikakvih problema sa osiguranjem.

Da stvar bude dovedena na novi nivo, mogli ste pratiti na aplikaciji „Thunderdome“ za Android i iOS uređaje satnicu s nastupima izvođača.

Svakako vrijedno posjetiti, a ujedno i meni motivacija za dalje raditi Hardcore.

Hardcore will never die!

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2